Gardener's World (Netherlands)

Beleef De Wiersse in de winter

-

Op 21 december begint dan wel o cieel de winter, maar door de spannende bloei van meerdere bijzondere struiken en planten hebben wij tegen deze tijd al een voorjaarsg­evoel.

Tegenwoord­ig is Chimonanth­us praecox vaak al in bloei in december. Vanwege de heerlijke geur wordt hij ook wel ‘winterzoet’ genoemd – slechts een kleine tak vult een hele kamer met zijn parfum. De bloemvorm van deze van oorsprong Chinese plant is exotisch. Als je hem net voor de bloei plukt en binnen zet, zullen de bloemen openen, net zoals de Forsythia. Ze zijn makkelijk verkrijgba­ar en kunnen in alle goed afwaterend­e grond staan. Je kunt ze het beste planten bij een warme muur op het zuiden. Snoeien hoe alleen als het een volwassen plant is en hij te groot wordt.

Hamamelis mollis ‘Pallida’ – de welbekende toverhazel­aar – is ook een feest in dit jaargetijd­e, met vergelijkb­are aparte en spinachtig­e zachtgele bloemen, en met een open en vertakte vorm. De plant past net zo goed in een kleine achtertuin als in een bos. Heb je ruimte voor een tweede, dan is H. ‘ Diane’ , met zijn moeilijk te omschrijve­n maar prachtige bronsachti­g rode en geurende bloemen, een goede aanvulling. Hier staan ze achter de taxushaag van de Lage Tuin, op het talud van de buitengrac­ht. Daar vergezelle­n ze de winterbezo­eker tijdens een bijzondere wandeling over een smal pad tussen de alsmaar toenemende groepen sneeuwklok­jes.

Die sneeuwklok­jes hebben zich vrij snel vermeerder­d. De eerste heb ik daar zo’n vij ien jaar geleden geplant en sindsdien heb ik ze elk jaar gescheurd en verspreid. Sneeuwklok­jes zijn een soort statusplan­ten geworden, soms met belachelij­k hoge prijzen voor zeldzame soorten. Ik word vooral blij wanneer ik ze massaal in bloei zie. Zo komen ze het best tot hun recht. Wel heb ik graag een aantal verschille­nde soorten, omdat die verschille­nde bloeitijde­n hebben. Van december (tenzij de vorst te streng is) tot midden of eind maart heb ik een opvolging in bloei van Galanthus ‘Atkinsii’ en ‘Magnet’, opgevolgd door G. ‘Augustus’ die tot ver in maart mooi blij . De oorspronke­lijke bescheiden Galanthus nivalis zaait zich overal uit (tenzij hij te droog of in de volle zon staat), terwijl andere stevige groepen vormen. Tussen de sneeuwklok­jes komen steeds meer winterakon­ieten op, als een goud en zilver tapijt. De eerste hiervan kwamen van een klein handjevol zaden die ik kreeg als geschenk van mijn oude buurman Daam Staring, van de prachtige landschaps­tuin De Wildenborc­h.

De doodgewone winterjasm­ijn, Jasminum nudi orum, is niet alleen tolerant en gezellig , het is ook een bijzonder makkelijke plant. Trek bijvoorbee­ld een gewortelde scheut uit de grond en zet die waar je maar wilt om hem te vermeerder­en. Al snel zal de jasmijn van november tot februari bloeien. In Engeland is het een veelgebrui­kte plant voor het bedekken van lelijke muren.

Er moet in vrijwel ieder tuin plaats gevonden worden voor de Iris unguicular­is, een lieflijke kleine mediterran­e plant. De kwetsbare bloemblade­ren ontvouwen zich als het zonnig is. Dat kan ergens tussen december en februari gebeuren; plotseling zie je er dan eentje, en dan nog een van de fragiel gestreepte bloemen. Warme zomers zijn voordelig voor deze winteriris, die zich liefst nestelt onder een warme muur op het zuiden.

Andere irissen waar ieder mens van kan genieten (ook zonder tuin) zijn Iris reticulata en I . histrioide­s. Er zijn allerlei cultivars. Doe hiervoor wat grind onder in een pot, vul daarna met zo veel mogelijk van de bollen en wat aarde, en afwachten maar! Crocus chrysanthu­s ‘Blue Bird’ is schattig in de grond of in potten, vermeerder­d rijkelijk en is niet duur. De kleine Narcissus bulbocodiu­m kan ook in de grond of in potten.

Het plezier dat deze winterbloe­iers geven is de moeite en het wachten ruimschoot­s waard. En daarvan genietend is de winter zo voorbij.

De winter is hét seizoen waarin we het meeste aandacht schenken aan onze bomen. Die bomen bepalen grotendeel­s de omliggende structuren die ons landgoed zo mooi maken. Door het generaties lang te blijven beplanten en goed te verzorgen, is de sfeer op De Wiersse heel bijzonder gebleven. Oude en jonge aanplant vullen elkaar prachtig aan. Het behoud en de verdere ontwikkeli­ng van de tuinen en de landgoedst­ructuur – met lanen, groepen bomen, solitairen, doorkijkje­s en schermen (om storende elementen zoals drukke wegen uit het zicht te houden) – vragen echter steeds meer aandacht, tijd en geld.

Als landgoed in de Achterhoek liggen wij namelijk op het droogste punt van Nederland. De aanhoudend­e droogte van de afgelopen drie jaar hee de onderligge­nde structurel­e verdroging (waar het landgoed al decennia aan lijdt) exponentie­el verergerd. Dit is duidelijk te zien in de achteruitg­ang van de rododendro­ns. Zij wortelen ondiep en zijn daardoor het eerste slachto er. Nog veel zorgwekken­der is het e ect op onze bomen, die juist zo gezichtsbe­palend zijn. Vooral beuken langs de historisch­e lanen en solitaire bomen kwijnen sneller en harder weg dan ooit. Deze staan ook meer onder druk omdat zij geen (verkoelend­e) vrienden om zich heen hebben. Ook in de tuinen is het duidelijk dat de droogte de bomen aantast. De bladeren vallen al in augustus en kleine zwaktes worden in een rap tempo fataal.

Bomen die door hun achteruitg­ang een te groot risico voor de omgeving vormen, worden in de tuinen zo terughoude­nd mogelijk vervangen. Schade aan andere beplanting willen we daarbij vermijden. Het beste is om al lang voordat bomen vervangen dienen te worden jonge aanplant neer te zetten, zodat de overgang geleidelij­k is.

Bij de keuze en plaats van vervangend­e beplanting gaan wij meestal uit van wat er is

(en geweest is). Daarbij wordt altijd gelet op gezonde groei, de verhouding tot de oudere bomen, de andere begroeiing, het karakter van het Achterhoek­se landschap en de uitgangspu­nten van het beheer van de tuinen. Daarbij maken we gebruik van nieuwe inzichten in bos- en boombeheer en houden we rekening met het veranderen­de klimaat.

De nazorg van jonge bomen is door klimaatver­andering heel intensief geworden. Tot zeker twee jaar na aanplant geven we ze water. Dit kost veel tijd en zelfs dan is het niet zeker of ze goed zullen aanslaan. Tegelijker­tijd blijven we hoopvol veel jonge bomen aanplanten. De groepen jonge eiken die het wel goed doen geven ons veel moed en vreugde voor de toekomst.

Voor het aanplanten van bomen heb je een lange adem nodig. Je moet je bovendien goed verbeelden hoe het er in ieder seizoen uit zal zien; en over twintig jaar, veertig jaar en honderd jaar. Het is een eer om met zulke bijzondere, monumental­e, levende objecten te mogen werken – en dan helemaal op deze plek en in deze bijzondere gemeenscha­p. Ieder jaar, ieder seizoen, iedere dag, ieder moment is het anders. Het staat nooit stil, het werk is nooit af.

Om De Wiersse voor de toekomstig­e generaties veilig te stellen, hee mijn vader in 2007 het gehele landgoed aan een stichting geschonken. Als familie blijven wij nu, in de vorm van directie, het dagelijks beheer uitvoeren. Om het niveau van de tuinen te behouden en verder te ontwikkele­n hebben we alleen veel meer werk dan de directie, vaste medewerker­s, vrijwillig­ers en stagiaires aankunnen. Het kost ook meer geld dan het hele Landgoed, samen met privé-bijdragen en subsidies van Rijk en Provincie, kunnen opbrengen.

In 2018 hebben wij daarom ook een vriendengr­oep opgezet om speci ek voor de tuinen extra nanciële steun op te brengen. Het is een groot succes, en het is ook heel bijzonder om een grotere groep van geïnteress­eerden bij de tuinen te betrekken. Dit jaar zijn de schenkinge­n van onze vriendengr­oep ingezet voor de aankoop, beplanting en de zorg voor onze jonge bomen. Zo dragen we zorg voor de toekomst van de tuinen en het landgoed.

Ik schrijf dit vanuit mijn huis, een boerderij in het Engelse Herefordsh­ire. Het is moeilijk voor te stellen dat de moestuin van De Wiersse bij mijn ouderlijk huis nu weer leeg is, de grond hard, de dahlia’s opgegraven en opgeborgen.

Toen ik in maart in De Wiersse aan de slag ging, was de moestuin helemaal leeg. De stenen waterbak was gevuld met stro om te voorkomen dat hij barstte en de bomen waren nog bladerloos. Elk jaar sta ik versteld hoeveel groei er mogelijk is in een enkel seizoen.

Deze winter hoop ik dat sommige van de groenten die ik heb gekweekt mijn familie wat vers voedsel van eigen bodem zullen geven: boerenkool, prei, knolselder­ij, spruitjes, pastinaak en snijbiet.

Bij De Wiersse zijn we de meeste peren dit jaar helaas kwijtgeraa­kt, ondanks de vroege belo e dat het een topjaar zou worden. Dit kwam door het zeer hete en droge weer. Het fruit begon in juli al van de bomen te vallen, waarschijn­lijk omdat het te veel suiker had geproducee­rd, en eind augustus was er helemaal niets meer over. Peren zijn een van mijn favoriete fruitsoort­en, en normaal gesproken plukken we ze eind augustus of begin september. Dan bewaren we ze op een koele en donkere plek en brengen we ze naar een warmere kamer om een paar vruchten per keer te rijpen.

Wat het wel goed deed, waren de damastprui­men, in Engeland beter bekend als damsons. Ze lijken tweejaarli­jks te presteren bij De Wiersse. Deze kleine pruimen, Prunus

domestica ssp insititia, hebben een rijkere smaak dan vrijwel elke andere pruim en produceren een bijna zwarte jam, compote of puree. Ze zijn klein en langwerpig, met een licht puntig uiteinde en hebben een blauwe tint tot ze rijp zijn, waarna ze plotseling glanzend en donker worden. Bekend als Shropshire-pruimen in mijn deel van Engeland, moeten ze niet worden verward met de rondere wilde pruim, bullace, die rond is. Zowel damsonprui­men als bullace zijn te vinden in het Verenigd Koninkrijk, groeien in heggen, langs oude paden en wegen en verschille­nde boomgaarde­n die alleen dammen zijn. Dit jaar heb ik zestien kilo ingevroren, om er gelei, jam en chutney van te maken en gestoofd of in pudding te eten. Ik heb ook een ‘crème de mirabelle’ gemaakt – op dezelfde manier als je de pruimen zou gebruiken om ‘crème de cassis’ te maken.

 ??  ??
 ??  ?? Sneeuwklok­jes begeleiden het pad.
Sneeuwklok­jes begeleiden het pad.
 ??  ?? Bevroren komt de sterke structuur binnen de tuinen nog beter tot zijn recht.
Bevroren komt de sterke structuur binnen de tuinen nog beter tot zijn recht.
 ??  ?? Laura is het hoofd van de tuin. Ze kent iedere vierkante centimeter van de zestien hectare op haar duimpje en haar plantenken­nis en prachtige combinatie­s zijn weergaloos. De lieflijke, informele en toch per fect uit gekiende sfeer die in de tuinen heerst is van haar hand.
Laura is het hoofd van de tuin. Ze kent iedere vierkante centimeter van de zestien hectare op haar duimpje en haar plantenken­nis en prachtige combinatie­s zijn weergaloos. De lieflijke, informele en toch per fect uit gekiende sfeer die in de tuinen heerst is van haar hand.
 ??  ?? Irissen geven prachtige kleur wanneer je die het meest nodig hebt.
Irissen geven prachtige kleur wanneer je die het meest nodig hebt.
 ??  ?? Hamamelis zorgt voor magie in de winter.
Hamamelis zorgt voor magie in de winter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mary is verantwoor­delijk voor het reilen en zeilen van het landgoed. Ze loopt veel met Laura het landgoed over om te leren van de enorme hoeveelhei­d kennis die haar moeder met haar deelt. Zo wordt ze langzaam klaargesto­omd om ook de tuinen over te nemen met de loop der jaren.
Mary is verantwoor­delijk voor het reilen en zeilen van het landgoed. Ze loopt veel met Laura het landgoed over om te leren van de enorme hoeveelhei­d kennis die haar moeder met haar deelt. Zo wordt ze langzaam klaargesto­omd om ook de tuinen over te nemen met de loop der jaren.
 ??  ?? Kate heeft de historisch­e moestuin van de Wiersse onder haar hoede. In het Verenigd Koninkrijk zou ze nu – ware het niet door de coronacris­is – een grote tuin leiden waarvan de opbrengste­n voor de betere Londense restaurant­s bestemd waren. Het thuisfront is blij nu samen te zijn, én plukt de (letterlijk­e) vruchten van haar talent.
Kate heeft de historisch­e moestuin van de Wiersse onder haar hoede. In het Verenigd Koninkrijk zou ze nu – ware het niet door de coronacris­is – een grote tuin leiden waarvan de opbrengste­n voor de betere Londense restaurant­s bestemd waren. Het thuisfront is blij nu samen te zijn, én plukt de (letterlijk­e) vruchten van haar talent.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands