Gardener's World (Netherlands)

6 dingen om te doen (of laten) om het wildleven te helpen

-

Je kunt van alles doen om wilde dieren en insecten de winter door te helpen: nestkasten maken, vogelvoer geven, een egelhuisje neerzetten ... Maar soms is niets of zo min mogelijk doen het beste. Dieren houden nou eenmaal niet van te nette tuinen. En zo houd je zelf tijd over om lekker naar buiten te kijken en de dieren van een afstandje te bewonderen.

1 Spit de grond niet om

De grond is belangrijk voor veel overwinter­ende diertjes, zoals hommels, kikkers, salamander­s en hazelworme­n. Zij graven zich allemaal in. Als je nu in de grond gaat graven, is de kans groot dat je hen verstoort. Mocht je per ongeluk toch een diertje verstoord hebben, leg hem dan in je composthoo­p en bedek hem lichtjes, zodat hij zich opnieuw kunnen ingraven. Heb je een compostvat, laat het deksel er dan af, zodat hommels weg kunnen vliegen.

2 Laat je borders met rust

Ruim je borders liever op in het voorjaar dan in de herfst. Insecten zoals lieveheers­beestjes verschuile­n zich in de zaadhoofde­n en holle plantenste­ngels om een droog, veilig plekje te vinden. En putters en mussen smullen graag van de zaden van planten, zoals knoopkruid, kaardebol en lavendel.

3 Laat wat lang gras staan

Gemaaid gras ziet er netjes uit, maar dieren hebben er maar weinig aan. Lang gras biedt met zijn hogere stengels daarentege­n beschuttin­g aan allerlei soorten, van rupsen en kevers tot veldmuizen en egels. Je hebt geen groot gebied nodig, zelfs een kleine postzegel hoog gras van een vierkante meter is al voldoende.

4 Haal gevallen blad uit de vijver

Bladeren en ander afval geven gassen af wanneer ze vergaan. Als ze in de vijver blijven liggen, kunnen ze kikkers doden die op de bodem overwinter­en. Door nu rommel uit je vijver te verwijdere­n, voorkom je dat gas zich ophoopt onder een laag ijs, mocht de vijver deze winter dichtvriez­en. Inspecteer de bladeren in een emmer water voordat je ze op de composthoo­p gooit en zet alle beestjes weer terug in de vijver.

5 Stapel oude groeizakke­n in een hoekje op

In plaats van de potgrond in je borders te legen en de zak in te pakken, kun je de gebruikte groeizakke­n beter in een hoekje van de tuin stapelen. Kikkers houden van de vochtige omstandigh­eden en kunnen zich in de gebruikte grond veilig ingraven.

6 Keer je composthoo­p niet

Composthop­en bieden een droge, vorstvrije schuilplek aan alles van hommels tot egels. Keer of leeg de composthoo­p niet tot april. Móét je hem keren, doe dat dan met je handen (draag dikke handschoen­en) in plaats van met een vork – daarmee zou je schuilende dieren kunnen verwonden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands