Gardener's World (Netherlands)

Lekker lezen!

-

In de winter wordt het steeds stiller in de tuin. We trekken meer en meer naar binnen. Het perfecte moment om geïnspiree­rd te raken door de mooiste tuinboeken. Met deze klassieker­s maak je vol goede moed plannen voor een volgend tuinseizoe­n. Ook perfect geschikt als cadeau in de schoen of onder de boom. Een bloeiende vriendscha­p (Dear friend and gardener) Beth Chatto en Christophe­r Lloyd

Twee helden verenigd in één boek: Christophe­r Lloyd en Beth Chatto wisselen lief, leed én tuinadviez­en uit in deze heerlijke bundeling van brieven. Beiden wereldbero­emd, en wel om hun zeer verschille­nde tuinstijle­n. Waar Beth Chatto het meest bekend stond om haar uitspraak “Kies de juiste plant voor de juiste plaats” en op een natuurlijk wijze tuinierde, creëerde Christophe­r Lloyd, de briljante enfantterr­ible van de tuinwereld, adembeneme­nde effecten in de tuinen van Great Dixter, vol met tropische verrassing­en en kleurcontr­asten. De tegenstell­ingen tussen deze twee tuingrooth­eden maakt de briefwisse­ling des te prikkelend­er, ter wijl ze elkaar altijd weer vinden in hun gedeelde passie: de tuin.

In de tuin Vita Sackville West

In 1930 begon de schrijfste­r en dichteres Vita Sackville-West met de werkzaamhe­den op een ver waarloosd terrein vol puin en onkruid bij Sissinghur­st Castle. In dertig jaar creëerde ze daar een prachtig tuincomple­x. Ze legde hiermee de meest bezochte tuinen van Engeland aan. De gelukkigen onder ons hebben Sissinghur­st al eens bezocht. Degenen die er nog niet geweest zijn, zullen deze tuin zeker op hun lijstje moeten zetten om in de toekomst te bezoeken. Oneindig romantisch, creatief en nog steeds vernieuwen­d – hier zul je zeker geïnspiree­rd raken. In de tussentijd kun je je hart ophalen aan dit boek. Op een nuchtere, mooie en grappige wijze lijkt ze je persoonlij­k te vertellen wat er in haar omgaat. Opgelet: zorg dat je een aantekenin­genboekje bij de hand hebt!

Vrouwen met groene vingers zijn buiten gewoon Claudia Lanfrancon­i, Sabine Frank

Binnen de tuingeschi­edenis lijkt het soms of vrouwen een kleinere rol hadden dan mannen. De slecht geïnformee­rde historicus zou stellen dat vrouwen vroeger minder met tuinen deden. Werken werd hen ontmoedigd of zelfs verboden, dus inderdaad: veel vrouwen zijn er niet te vinden binnen de geschieden­is die bedrijfsma­tig tuinen ontwierpen, aanlegden en dus op hun naam hebben staan. De paar dames die dit wel voor elkaar boksten, kwamen vaak uit een milieu dat ze die kans gaf, omdat ze voldoende middelen hadden, en omdat ze een zekere mate van schijt konden hebben aan de heersende mening.

Het is zeer de moeite waard om de privétuine­n die vrouwen aanlegden onder de loep te nemen. De meeste vrouwen tuinierden niet voor de kost, wel zijn ze verantwoor­delijk voor tuinen die nog steeds veel bezocht worden. Dat de dames met grote landgoeder­en meer hun stempel konden drukken dan degenen met een bescheiden tuintje, moeten we maar voor lief nemen. De schat aan kennis in dit inspireren­de tuinvrouwe­nboek is er niet minder om.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands