Gardener's World (Netherlands)

Op expeditie in je eigen tuin

-

Hoe weet je nou hoe het ervoor staat in de bodem in jouw tuin? Het is namelijk best lastig om inzicht te krijgen in wat er in de bodem gebeurt. Toch zijn er wel een aantal kenmerken waar je zelf naar kunt kijken om een idee te krijgen van hoe het gaat daar onder je voeten. Pak dus eens een schep en let op de volgende punten:

Hoeis des rucuur?

Is de aarde die je ziet heel compact of is het een beetje kruimelig? In een gezonde bodem zit lucht. Vaak wordt gedacht dat je door middel van spitten lucht in de bodem brengt, maar het omgekeerde is het resultaat. Daarnaast haal je met spitten het bodemleven door de war.

Hoe ruik de grond?

Je wil een bosachtige geur ruiken, want die typische bosgeur komt door schimmels en die zijn onmisbaar in een gezonde bodem.

Hoe voch i gof droog is de grond?

Wanneer de grond droog aanvoelt na een natte periode, klopt er iets niet met de waterhuish­ouding. In dat geval kun je dat verbeteren door het verspreide­n van compost. Het bodemleven gaat ermee aan de gang, het wordt gegeten en uitgepoept waardoor er een humuslaag ontstaat. Die humuslaag houdt op zijn beurt het vocht weer goed vast en zorgt daarnaast voor een mooie structuur.

Zie j ei es bewegen?

Bodemdiere­n zoals wormen en pissebedde­n zijn heel belangrijk. Zie je niks, geen paniek. Veel bodemleven kunnen wij namelijk met het blote oog niet zien. Als je niks ziet bewegen, zegt dat niet meteen dat de bodem niet op orde is. Extra tip: pak er een vergrootgl­as bij!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands