Gardener's World (Netherlands)

Vijverleve­n

-

In Nederland komen elf inheemse soorten kikkers voor en hun aantallen nemen elk jaar weer een beetje toe. Dat is onder andere te danken aan de verbeterin­g van de waterkwali­teit, de aanleg van poelen en het herstel van hun leefgebied­en. Vooral de boomkikker en geelbuikvu­urpad hebben veel baat gehad bij alle maatregele­n.

Hoe de cijfers over 2020 zijn, is nog niet bekend, al zijn hete, droge zomers niet ideaal voor kikkers, padden en andere amfibieën. “Amfibieën hebben een poreuze huid, dus ze moeten tijdens lange, droge zomers een manier vinden om koel en nat blijven”, leg t vijverdesk­undige Jules Howers uit. “Tijdens droge jaren zitten de meeste kikkers de warmere perioden uit in vijvers.” In nattere jaren zul je waarschijn­lijk minder kikkers zien. Niet omdat er dan minder kikkers zijn, maar omdat ze dan meer schuilplek­ken hebben. Ze houden zich dan bijvoorbee­ld schuil onder het struikgewa­s. Uit het zicht dus.

Van de Britse lezers van Gardeners’ World heeft 41%, ongeveer evenveel als het jaar daar voor, in 2019 een vijver gegraven. Andere habitats die goed zijn voor amfibieën, zoals kikkers, zijn bloemenwei­des en houtstapel­s. En steeds meer lezers maken die in hun tuin.

Een vijver graven is een van de meest positieve dingen die je voor de fauna in je tuin kunt doen. Duizenden zoogdieren, vogels, amfibieën en ongewervel­den zijn op de een of andere manier afhankelij­k van zoetwater, dus hoe meer mensen een vijver graven, hoe groter de overleving­skans voor veel dieren.

 ??  ?? 41% van de Britse lezers
zag vorig jaar
kikkers
in hun tuin.
41% van de Britse lezers zag vorig jaar kikkers in hun tuin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands