Gardener's World (Netherlands)

Balsem van vogelmuur

-

Ik vind het geweldig als iets wat je altijd als onkruid beschouwd hebt, nuttig blijkt te zijn – het herinnert me eraan dat de wereld vol onontdekte wonderen is. Vogelmuur is zo’n ondergewaa­rdeerde plant. Het is lekker, zit vol genezende eigenschap­pen en je kunt het makkelijk oogsten en er een aftreksel van maken. Dit was een nuttig balsemrece­pt, omdat het een fantastisc­he basis is voor andere bereidinge­n.

Dit heb je nodig

● 200 ml biologisch­e olijf- of zonnebloem­olie ● 1 handje verwelkte vogelmuur

● 40 g bijenwas of candelilla­was

● 30-40 druppels lavendelol­ie

Laat de vogelmuur een nachtje verwelken om overtollig vocht kwijt te raken. Hak fijn en vul een schone pot losjes tot drie kwart. Giet de olie erover en bind een stuk neteldoek over de opening. Plak er een etiket met de datum op.

Laat de pot een of twee nachten op een radiator staan óf een week op een zonnige vensterban­k.

Zeef de olie door neteldoek in een pot en gooi de fijngehakt­e blaadjes weg. Laat de olie bezinken en giet over in een maatbeker. Doe de olie in een kleine bain-mariepan of hittebeste­ndige glazen kom die boven sudderend water hangt. Voeg de bijenwas toe en laat smelten. Laat een paar minuten afkoelen, roer de etherische olie erdoor en giet de balsem in kleinere potjes. Plak er een etiket met de datum op. Deze recepten zijn afkomstig uit

The Herbal Remedy Handbook en The Handmade Apothecary (beide verkrijgba­ar als e-book; � 3,99)

Gebruik Breng een klein beetje aan op jeukende, droge huid, uitslag, een snee of een blauwe plek. Tot zes maanden houdbaar op een koele, donkere plaats. Gooi weg als de balsem ranzig wordt.

 ??  ?? Giet de olie over de vogelmuur, sluit het deksel en laat staan op een zonnige
vensterban­k of radiator.
Frances en Kim Walker in gesprek over de recepten.
Giet de olie over de vogelmuur, sluit het deksel en laat staan op een zonnige vensterban­k of radiator. Frances en Kim Walker in gesprek over de recepten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands