Gardener's World (Netherlands)

5 favoriete vetplanten

-

Lithops

Deze vetplanten staat in de volksmond ook wel bekend als ‘levende steentjes’. Ze gaan namelijk echt op in het steenachti­ge terrein waar ze van nature groeien. Kweek ze in een ondiepe terracotta pot en omring ze met kiezels in dezelfde tinten. Dan kun je zelf zien hoe ze in de natuur voorkomen dat ze door geiten worden opgegeten.

Schlumberg­era

De lidcactus heeft andere omstandigh­eden nodig dan je van de meeste cactussen gewend bent. Geef de Schlumberg­era een plek buiten het directe zonlicht, waar de omstandigh­eden ‘s zomers wat vochtiger zijn. Deze cactus staat prachtig in een plantenhan­ger waarin de bloemen over de zijkanten kunnen hangen. Verpot hem elk jaar en geef de plant tussen januari en maart geen water om hem te laten rusten.

Aeonium ‘Zwartkop’

Deze vetplant draag t donkerpaar­se rozet ten op ver takkende stengels en hij wordt uiteindeli­jk vrij groot. Wanneer de planten nog jong zijn, zijn ze makkelijke­r te onderhoude­n, maar de stekken van de eindrozett­en wortelen makkelijk in zanderige potgrond. Je maakt dus met speels gemak nieuwe planten. Leuk om aan vrienden weg te geven!

Mammillari­a

Deze ronde, bolvormige cactussen zit ten vol gezwollen tuberkels. Als je deze planten ‘s winters op een koele en droge plek neerzet, zullen ze elk jaar trouw bloeien. Daarbij verschijnt rond de bovenkant van de bol een kroon van felgekleur­de bloemen. Verpot de Mamillaria om de paar jaar om ze tevreden te houden. Dan zullen deze cactussen steeds groter worden.

Echinocact­us grusonii

De goudkogelc­actus (een wat aardiger naam dan schoonmoed­ersstoel) is een mooie, bolvormige cactus met diepe ribben en rijen goudgele stekels. De symmetrie van deze plant is een plezier om naar te kijken. De plant leef t lang en blijf t groeien.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands