Gardener's World (Netherlands)

Droogte in de tuin

-

Op onze kwekerij in Doorn kregen we dit seizoen geregeld de vraag naar planten die goed tegen droogte bestand zijn. Niet zo gek, aangezien (lange) periodes van droogte helaas steeds meer voorkomen. Er zijn natuurlijk wel plantensoo­rten die beter tegen droogte kunnen dan andere soorten. Denk bijvoorbee­ld aan vooral kruidachti­ge soorten als Calamintha, Calamintha Pycnanthem­um en lavendel. Wij zouden de nadruk echter niet willen leggen op de planten, maar op de verzorging van de bodem. Wil je aan de waterhuish­ouding in je tuin werken, denk dan aan de volgende tips.

Zorg voor een volle border

Wanneer je gaten tussen je planten hebt en de bodem dus onbedekt is, kan deze ook sneller uitdrogen. Met een volle border is de kans op uitdrogen kleiner. Daarbij heb je er minder werk van, omdat onkruid minder kans krijgt.

Mulchen

Je kunt het blad en de plantenres­ten uit je tuin natuurlijk in de groenbak gooien, maar je kunt het ook gebruiken om over de bodem te verspreide­n. Zo’n extra laag je over de bodem helpt tegen uitdroging. In de herfst hark je het gevallen blad van je gazon en paden de borders in. Zorg er voor dat het niet een té dik pakket wordt. Ergens einde winter ruim je je tuin op. Je kunt dan de uitgebloei­de plantsteng­els afknippen en blad en tuinafval onder je heesters leggen. Ver volgens verspreid je compost in de borders. De heesters hebben voldoende aan het blad en tuinafval.

Paden in je tuin kun je in plaats van met tegels, met houtsnippe­rs bedekken. Het water komt dan in de bodem en de houtsnippe­rs zorgen ervoor dat het minder snel uitdroogt. Daarnaast zijn houtsnippe­rs uitermate goed voor het schimmelle­ven in de bodem.

Compos verspreide­n

Wanneer je ieder jaar een laag je compost over je tuin verspreidt, werk je aan die belangrijk­e humuslaag (bovenste voedzame laag) van de bodem. Hierdoor kan de bodem ook beter vocht vasthouden. Je voorziet de bodem daarnaast van organisch materiaal; dat is belangrijk voor het bodemleven, dat ver volgens weer voedingsto­ffen voor je planten beschikbaa­r maakt. Je verspreidt compost het beste in de wintermaan­den of het vroege voorjaar. Je hoeft dan niet zo voorzichti­g te werk te gaan, omdat de meeste planten dan nog niet boven de grond uitkomen.

Op zandgrond werken wij op onze kwekerij met mestcompos­t. Voor de kleigrond pakken wij de tuinaarde-compost. Op het zand werk je meer aan voedend en vochthoude­nd vermogen, op de kleigrond meer aan structuur.

 ??  ?? De moederbedd­en anno 2020.
De moederbedd­en anno 2020.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands