Gardener's World (Netherlands)

Gelukkig ijenja r! nieuw

- awieggers@fnl.nl

De natuur speelt een steeds belangrijk­ere rol in onze levens. De bossen zijn afgeladen vol en het valt flink op dat dieren opgelucht wat meer ruimte innemen nu wij minder aanwezig zijn. Tel daarbij op dat de lucht letterlijk gezonder wordt nu we niet meer massaal in de file aansluiten, en het is niet gek dat het bewustzijn van de enorme impact die we hebben op onze aarde groeit.

Onze tuinen, balkons en dakterrass­en worden herontdekt als plekken waar die natuur ook beleefd kan worden. Sterker nog, ze worden ontdekt als plekken waar de natuur zich, met een beetje extra liefde, zelfs graag huisvest. Ons tijdschrif­t, met als missie de natuur te helpen in onze tuinen, groeide zo hard dat ik genietend naar grafieken met oplopende cijfers keek. Een opluchting, naast de meer deprimeren­de grafieken uit de dagelijkse journaals. Dat deze schrijnend­e crisis dan toch in ieder geval tuin na tuin omtovert tot een insectenpa­radijs stemt mij dankbaar.

Nu mensen meer tijd nemen om de kleine dingen – in dit geval de kleine beestjes – op te merken in hun tuin, ontvang ik daar steeds vaker vragen over. Trotse en verbaasde tuiniers die bijvoorbee­ld tientallen verschille­nde soorten bijen aantreffen op hun lievelings­plant en zich afvragen welke dit dan precies zijn. Het leek mij daarom een uitgelezen moment om de hulp in te roepen van de Bijenstich­ting, want wie kan ons nu beter helpen? Zoals wij tuiniers maar al te goed weten, ben je namelijk nooit uitgeleerd. Een fris nieuw jaar is dan ook een uitgelezen moment om met fijne tips en inzichten aan de slag te gaan. Heel 2021 is daarom Bijenjaar bij Gardeners’ World. In ieder nummer krijgen we les over bijen en hoe goed voor ze te zorgen in onze tuinen. Daarbij leren we iedere maand een wilde bij kennen. Het eerste van onze maandelijk­se bijenportr­etten vind je op p. 20. Zo krijgen we steeds beter in kaart wie onze tuinbezoek­ers nu eigenlijk zijn.

Er staan nog veel meer prachtige nieuwe projecten op stapel dit jaar. Ik houd ze nog even voor me om jullie te kunnen verrassen de komende tijd. Wel kan ik alvast een feestelijk feit onthullen: onze compleet nieuwe website is live! Op www.gardenersw­orldmagazi­ne.nl lees je tips, actuele klusjes, details over onze favoriete planten, en ga zo maar door. Vanaf nu lees je online dus gewoon lekker verder wanneer je het magazine uit hebt.

Net als wij kijkt Monty terug op een vreemd jaar. Hij vertelt er alles over op p. 28. Onze tuinen waren dit jaar meer dan ooit een toevluchts­oord voor tuiniers die de muren op zich af zagen komen. We zijn daarom heel benieuwd naar jullie tuinen. Ik zou het fantastisc­h vinden te horen en zien hoe het jullie verging. Mail ons jouw foto’s en verhalen, en wie weet zie je jouw tuin wel terug in ons magazine!

Geniet van dit nieuwjaars­nummer barstenvol inspiratie, en vooral natuurlijk van een nieuw tuinjaar, vol nieuwe mogelijkhe­den!

De natuur in onze tuinen, op balkons en dakterrass­en wordt

herontdekt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands