Gardener's World (Netherlands)

Wildleven

(Bombycilla garrulus)

-

De pestvogel houdt zich in de winter in leven door het eten van bessen.

Het mag dan wel koud zijn buiten, maar er is toch volop leven in de brouwerij. De voedersilo’s puilen uit van de meesjes en allerlei andere kleine vogels die zich volstouwen met calorieën. Andere dieren en diertjes zoeken naar voedsel of eten de restjes op die de vogels hebben gemorst. De dagen zijn kort en donker, maar de kortste dag ligt gelukkig al weer achter ons. Het nieuwe seizoen dient zich aan.

Op milde dagen kun je bijen zien die zich laven aan winterhard­e clematis, kamperfoel­ie en mahonia. Kleine hommels, de werkers van de winterse kolonies, zijn nu actief. Deze kolonies zijn in de herfst ontstaan en de bloeiende winterplan­ten houden hen in leven.

De grote hommels zijn de koninginne­n die vroeg ontwaakt zijn uit hun winterslaa­p. Als je er een op de grond ziet, hee ze nectar of suiker nodig zodat ze weer terug kan in haar winterslaa­p. Zet ze op een bloem of als die er niet is, doe dan 50% suiker en 50% water in een dopje en zet dat voor haar neer. Ze zal er snel van opknappen.

De pestvogel ziet eruit als een lid van de band The Cure uit de jaren 80, met zijn mooie, opvallende kuif en zwart omlijnde ogen. Verder is hij zalmroze met een grijsbruin­e zweem. Hij heeft iets kleinere vleugels dan de spreeuw met gele en witte streepjes. Helaas is die pracht niet terug te vinden in zijn naam. Hij is namelijk vernoemd naar de pest, omdat men in de Middeleeuw­en dacht dat deze vogel hier voor verantwoor­delijk was.

De pestvogel komt van origine niet bij ons vandaan, maar is een gelegenhei­dsover winteraar uit bosrijke gebieden in Scandinavi­ë. De aantallen die naar onze contreien komen, variëren van jaar tot jaar. Wanneer er veel jongen zijn geboren en er is voedselsch­aarste, dan komen er relatief veel onze kant op. Vogelspott­ers hebben dan de tijd van hun leven.

Pestvogels eten voornameli­jk de bessen van lijsterbes­sen en meidoornen, maar ook de bessen van dwergmispe­ls en rozenbotte­ls kunnen op hun goedkeurin­g rekenen. Pestvogels kom je op de gekste plaatsen tegen, van parkeerter­reinen tot stadscentr­a. Als er maar bessen zijn, dan komen de pestvogels vanzelf.

Kijk ook uit naar …

Zwermen pimpelmeze­n en goudhaantj­es, die in bomen op zoek zijn naar kleine hapjes, zoals de eitjes van motten.

Veldmuisje­s die rondscharr­elen onder voedersilo’s. In milde winters blijven ze zich voor tplanten en dan hebben ze dus extra voeding nodig. Dat vinden ze volop bij voederplek­ken voor vogels.

Duiker wantsen die op milde dagen naar de opper vlakte van vijvers komen.

 ??  ?? Pimpelmees­jes stropen bomen af op zoek naar voedsel.
Pimpelmees­jes stropen bomen af op zoek naar voedsel.
 ??  ?? De pestvogel,
houdt zich in de winter in leven door het eten van bessen.
De pestvogel, houdt zich in de winter in leven door het eten van bessen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands