Gardener's World (Netherlands)

Red de bij

Les van de Bijenstich­ting

-

Iedere maand gee de Bijenstich­ting tips om je tuin nog natuurvrie­ndelijker te maken.

De bijen hebben onze hulp nog steeds hard nodig. Onze tuinen komen daarbij heel goed van pas. En van wie leren we meer over bijen dan van de Bijenstich­ting? Iedere maand gee

Jaap Molenaar, de directeur van het Bijen Educatiece­ntrum, ons de perfecte tips om onze tuinen nog natuur- en bijvriende­lijker te maken. Daarnaast leert hij ons meer over (wilde) bijen door een bijenportr­et te schetsen. Zo weten we steeds beter wie er nu op bezoek, of zelfs komen wonen, in onze tuinen.

De winter is een mooi moment om een tuinplan te maken.

Als je rekening houdt met de volgende punten, worden de bijen zeker gelukkig van jouw tuin:

• Voor hommels en wilde bijen is het belangrijk dat er van het vroege voorjaar tot in het najaar bloeiende planten zijn als voedselbro­n. Kies zoveel mogelijk voor open bloemen waar de bijen bij kunnen. We noemen dit een bloesemboo­g.

• Een hommelvrie­ndelijke tuin bevat dus (in volgorde van bloei): vroegbloei­ende bolgewasse­n, vaste planten, één- en tweejarige­n, heesters en eventueel bomen en klimplante­n, omdat die er samen voor zorgen dat er vrijwel altijd iets te halen valt.

• Planten met lipbloemen zijn favoriet bij hommels. Soorten als de dropplant, witte, gevlekte en paarse dovenetel worden trouw door hommels bezocht. Wil je echt veel hommels aantrekken? Zet dan enkele planten kattenkrui­d in je tuin en je hebt gegarandee­rd een zoemende border!

• Breng variatie aan voor de diverse bijensoort­en. Bedenk dat er ruim 300 soorten wilde of solitaire bijensoort­en in Nederland voorkomen. Vele bijensoort­en zoeken hun voedsel op specifieke planten(families). Zo maak je klokjesbij­en blij met klokjesblo­emen. Zomers kun je zelfs mannetjesb­ijen vinden die in de bloemen overnachte­n.

• Laat ‘onkruiden’ zoals paardenblo­emen hier en daar bloeien! Dit is een van de planten die behoren tot de composiete­nfamilie. Wist je dat tot wel 27 verschille­nde bijensoort­en voedsel zoeken op deze gewone plant? • Vooral in de nazomer ontbreekt het aan bloeiende planten. Zet daarom hemelsleut­el, bieslook ( Allium senescens) en aster op jouw lijstje voor dit voorjaar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De Bijenstich­ting zet zich in voor bijen en beschermt ze tegen uitster ven. Via cursussen, workshops en open dagen leer je alles over bijen. Je kunt ook altijd een kijkje komen nemen in de demonstrat­ietuin in Vorden, waar met veel vrijwillig­ers gewerkt wordt aan de bloemenbor­ders. www.bijenstich­ting.nl
De Bijenstich­ting zet zich in voor bijen en beschermt ze tegen uitster ven. Via cursussen, workshops en open dagen leer je alles over bijen. Je kunt ook altijd een kijkje komen nemen in de demonstrat­ietuin in Vorden, waar met veel vrijwillig­ers gewerkt wordt aan de bloemenbor­ders. www.bijenstich­ting.nl
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands