Gardener's World (Netherlands)

Kweken en eten

Boerenkool is een voedzaam, veelzijdig en makkelijk bladgewas. Bovendien is het de meest winterhard­e groente uit de hele Brassica- familie. Je kunt hem de gehele winter oogsten, tot ver in de lente.

-

Boerenkool kun je de gehele winter oogsten, tot ver in de lente.

Boerenkool­gnocchi met hazelnootb­oter en (vega)worst

Bereidings­tijd: ca. 1 uur

Ingrediënt­en voor 4 personen 400 g kruimige aardappels zout en peper

300 g boerenkool

50 g hazelnoten

5 el boter

100 g parmezaan 300 g + een beetje pastabloem 4 eidooiers nootmuskaa­t

250 g (vega) chipolataw­orstjes keukenmach­ine

1 Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de aardappels ca. 15 minuten in water met wat zout. Was de boerenkool en hak hem in de keukenmach­ine zeer fijn.

2 Voeg de boerenkool toe aan de aardappels en kook hem ca. 5 minuten mee. Hak de hazelnoten fijn. Smelt 4 el boter en laat hem op laag vuur bruin kleuren. Voeg de hazelnoten toe en bak ze kort. Neem van het vuur. Rasp de parmezaan.

3 Giet de aardappels af en laat goed droogstome­n. Pureer de aardappels en de boerenkool en kneed er 300 g pastabloem, de eidooiers en de parmezaan doorheen. Breng het deeg op smaak met zout, peper en nootmuskaa­t.

4 Verhit 1 el boter en bak er de worstjes rondom goudbruin in tot ze gaar zijn. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot dunne rollen. Snijd kleine kussentjes van het deeg. Blancheer de gnocchi portiegewi­js in 2-3 minuten beetgaar in kokend water.

5 Laat de gnocchi goed uitlekken en verdeel ze over diepe borden. Schep er de hazelnootb­oter overheen. Serveer de gnocchi met de worstjes.

Per portie: ca. 935 kcal | 42 g eiwit | 49 g vet | 77 g koolhydrat­en

Pittige boerenkool met pijnboompi­tten en rozijnen

Bereidings­tijd: ca. 40 min.

Ingrediënt­en voor 4 personen

1 grove of vegetarisc­he rookworst 400 g aardappels zout en peper

500 g boerenkool (grof gesneden) 1 rode peper 2 el olijfolie

50 g pijnboompi­tten 1 el boter

1 bosje dille

50 g rozijnen

1 Leg de rookworst ca. 20 minuten in heet water. Schil de aardappels en snijd ze in plakken. Kook de aardappels in ca. 15 minuten beetgaar in water met wat zout. Kook de boerenkool ca. 8 minuten in kokend water met wat zout.

2 Halveer de rode peper in de lengte in en verwijder de zaadlijste­n. Was de rode peper en snijd hem in dunne ringen. Verhit de olijfolie in een pan en rooster er de pijnboompi­tten goudbruin in. Voeg de rode peper toe en bak hem ca. 1 minuut mee. Laat de pijnboompi­tten en de rode peper uitlekken op keukenpapi­er. Breng op smaak met wat zout en laat afkoelen.

3 Giet de boerenkool af en laat hem goed uitlekken. Verhit de boter in een pan en stoof er de boerenkool 2-3 minuten op laag vuur in. Breng op smaak met zout en peper. Giet de aardappels af en stoom ze droog. Snijd de rookworst in plakjes.

4 Was de dille, schud hem droog en hak het loof grof. Meng de dille en de rozijnen met de pijnboompi­tten en de rode peper. Doe de aardappels, de rookworst en de boerenkool in een diepe schaal. Strooi er het pijnboompi­ttenmengse­l overheen.

Per portie: ca. 559 kcal | 19 g eiwit | 36 g vet | 36 g koolhydrat­en

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands