Gardener's World (Netherlands)

Gezonde grond: de basis voor succes

De gezondheid van de grond is niet alleen belangrijk voor de planten in je tuin. Onze hele planeet is er a ankelijk van. Marcelle van Houtum vertelt er alles over.

- @de_kweek

Een gezonde bodem is belangrijk voor planten én onze hele planeet.

De basis voor een succesvoll­e (moes-) tuin is een gezonde bodem! En dat geldt overigens niet alleen voor de tuin, maar ook voor het voortbesta­an van onze planeet. De bodem speelt een belangrijk­e rol in klimaat veranderin­g en biedt oplossinge­n. De reden dat ons familiebed­rijf (bestaande uit de bedrijven Bio-Kultura en Kwekerijva­nHoutum) zich een aantal decennia geleden in de bodem ging verdiepen was echter een andere dan de klimaatver­andering.

De bodem als logische schakel

Vijfentwin­tig jaar geleden werd het stuk grond, dat nu onze kwekerij is, gekocht. Een stuk land op arme zandgrond op de Utrechtse Heuvelrug. Voor het onze biologisch­e kwekerij van vaste planten werd, was het een kerstbomen­kwekerij met weinig tot geen leven in de grond. Voor het succesvol kweken van vaste planten moest er gewerkt worden aan een gezonde bodem die in balans was. Want de bodem is ‘het huis’ van de plant en dat moet op orde zijn – vol met leven en daarmee voldoende voeding voor de plant. Daarbij voelde de aandacht voor de bodem eigenlijk gewoon als logische schakel in het geheel. We zagen de bodemkwali­teit in de loop der tijd transforme­ren door jaar in jaar uit te werken met compost. Dat succes wilden we verder gaan verspreide­n door het land. Bio-Kultura was geboren.

Ontstaan vanuit de praktijk

Jan van Houtum ontwikkeld­e jaren geleden al een ecologisch­e visie op het vak van kweken. Omdat hij niet tevreden was over potgrond en andere bodemprodu­cten die verkrijgba­ar waren, is hij deze met zijn zoon Mathijs zelf gaan samenstell­en. Onder de naam Bio-Kultura zijn toen drie biologisch­e producten ontwikkeld: potgrond, tuinaarde en mestcompos­t. Het is een overzichte­lijk en doeltreffe­nd assortimen­t dat nog steeds de basis is.

Anno 2021 lijkt het belangrijk­er dan ooit om de bodem te betrekken in alles. En dat begint natuurlijk bij jezelf, in dit geval de tuinier. Beschouw de bodem dus als startpunt en neem deze mee in je tuinaanpak. Planten willen immers iedere dag kunnen putten uit een breed scala aan voedingsst­offen, mineralen en spooreleme­nten om te kunnen blijven floreren. Net als wij mensen.

 ??  ??
 ??  ?? Zo zagen de moederbedd­en er vroeger uit.
Zo zagen de moederbedd­en er vroeger uit.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands