Gardener's World (Netherlands)

Zorgeloos zaaien

Zaaien is makkelijk en het is nu de tijd om ermee te beginnen. Met de deskundige tips van Carol Klein kan er niets misgaan.

-

Zaaien is makkelijk en het is nu de tijd om ermee te beginnen. Met de deskundige tips van Carol Klein kan er niets misgaan.

Het is echt niet moeilijk om planten uit zaad op te kweken — het kan gewoon zonder speciale tools

of kennis.

Voor tuiniers kan de winter een frustreren­de periode zijn. Het regent dat het giet, het sneeuwt, het is te koud. Op sommige dagen probeert het weer zelfs de meest toegewijde tuiniers onder ons ervan te overtuigen dat tuinieren onmogelijk is. Verzet je daartegen, want zulke dagen geven je juist een gouden kans om je te wijden aan de allerleuks­te tuinklus: zaaien.

Vermeerder­ing, op welke manier dan ook, is het fundament van tuinieren. Wanneer je je eigen planten kweekt, door te stekken, te delen en vooral door te zaaien, leer je ze pas echt kennen. Zelf een plant uit zaad opkweken en daarna uitplanten, geeft je een zeer directe kennis over die plant, zijn behoeften en zijn manier van groeien. Bovendien kun je met zaad voor weinig geld veel planten produceren, die je naar hartenlust kunt gebruiken. Voor minder dan de prijs van één plantje vul je je halve tuin met bloemen.

Het is echt niet moeilijk om planten uit zaad op te kweken, je hebt er geen bijzonder gereedscha­p of speciale kennis voor nodig. Als je je gezonde verstand gebruikt en een paar simpele, natuurlijk­e principes volgt, zijn de mogelijkhe­den eindeloos.

Je kunt je tuin elk jaar weer nieuwe kleurrijke pareltjes geven: eenjarigen die je tuin alleen dat jaar opf leuren of vaste planten die jarenlang mooi blijven. Op hun beurt leveren al deze planten weer zaad op dat je kunt verzamelen om zelf te zaaien of aan vrienden te geven.

Dus, wat heeft een zaadje nodig om te ontkiemen en een tevreden plant te worden? Potgrond, licht, water, warmte en lucht, plus nog iets anders: tijd. Je kunt wel wildenthou­siast raken door de aanblik van al die kleurige zakjes zaad in het tuincentru­m, maar het is belangrijk om één vraag eerlijk te beantwoord­en: hoeveel tijd heb je om de planten op te kweken?

Massamoord op zaailingen komt te vaak voor en helaas heb ook ik me daaraan meer dan eens schuldig gemaakt. Ik ben er niet op uit om je enthousias­me te temperen, maar denk voordat je zaad koopt even na over hoeveel ruimte en tijd je hebt voor de zaailingen, en ook over wat je ermee gaat doen als ze volgroeid zijn.

Een van de leukste kanten van zelf zaaien, is dat je zaad kunt delen — vooral als je het zelf hebt

verzameld.

Een van de leukste kanten van zelf zaaien is dat je zaad kunt delen met anderen — vooral als je het zelf hebt verzameld. Het is niet zo praktisch om planten te versturen, maar zaadjes op de post doen, is zo makkelijk als wat. En hoe meer je deelt en uitwisselt, hoe meer verschille­nde planten je kunt uitprobere­n.

Mensen zaaien van oudsher. Vanaf het moment dat onze verre voorouders besloten om zich op een vaste plek te vestigen en zelf gewassen te verbouwen, is zaad verzamelen en zaaien in onze genen gaan zitten. Sommige resultaten zullen op toeval hebben berust, maar inmiddels kunnen we putten uit duizenden jaren experiment­eren, ervaring en technologi­sche vooruitgan­g. En hoewel de kans op succes nooit 100% is, pakken de meeste pogingen goed uit. Voor de komst van de kas en koude bak werd alle zaad in de koude grond gezaaid. Nu kunnen we profiteren van glas dat onze zaailingen beschermt. Als je geen kas hebt, kan een vensterban­k dienen als de wieg van je eigen ‘kwekerij’. Mijn moeder heeft volgens mij wel duizenden zaailingen op haar vensterban­k geproducee­rd, waarna ze die verhuisde naar de beschuttin­g van de glazen veranda en vandaar naar haar tuin en die van familie of vrienden.

Eenvoudige procedure

De eerste stap: vul een pot of zaaibak met potgrond. Tik dan een paar keer met de pot of zaaibak op het werkblad, zodat de potgrond zich zet en druk daarna voorzichti­g aan. Ik gebruik hiervoor een kleine grondstamp­er die mijn man Neil heeft gemaakt toen we voor het eerst met kleine zaaibakken werkten. Het is een plaatje multiplex dat precies in de bakken past, met daarop een handgreep die is gemaakt van een stuk gespleten bezemsteel.

De potgrond komt tot net onder de rand, zodat er ruimte is voor een laagje grind en voorzichti­g water geven. Soms zie ik dat mensen zaaien in potten die maar voor de helft zijn gevuld. De zaadjes zullen wel ontkiemen,

Dek zaad liever niet af met potgrond, maar strooi er een dunne laag fijn grind overheen.

ook al valt er minder licht op de potgrond, maar de zaailingen verzwakken snel als ze omhoog moeten reiken om meer licht te krijgen.

Zaai altijd dun, want zaailingen die te dicht bij elkaar staan, zijn gevoelig voor zaailingen­rot, een ver woestende schimmelzi­ekte die je zaailingen binnen de kortste keren vernietig t. Een geventilee­rde, lichte plek gaat dit tegen. De meeste zaden strooi ik op de potgrond, maar sommige grotere, zoals van lathyrus en lupines, duw ik er net onder. Dek zaad liever niet af met potgrond, maar strooi er een dunne laag fijn grind overheen en druk voorzichti­g aan. Water geven kun je het beste van onderaf doen: zet de pot of bak in ondiep water totdat het grind vochtig is en laat goed uitlekken. Zet de pot of bak op een lichte, goed geventilee­rde plek. Een verwarmde kweekbak kan de ontkieming versnellen, maar als je verschille­nde soorten zaad opkweekt, kan het lastig zijn een temperatuu­r te vinden die voor alle soorten geschikt is. Geef water zodra de potgrond er droog uit ziet, maar overdrijf niet.

Verspeen de zaailingen als ze hun eerste echte blaadjes hebben en voordat hun wortels met elkaar verstrenge­ld raken. Ik gebruik een eetstokje om ze van elkaar te scheiden en uit de grond te halen. Pak ze nooit bij het tere stengeltje beet, maar altijd bij de zaadlobben — dat zijn de eerste blaadjes die na het ontkiemen verschijne­n. Zet ze in nieuwe bakken verder uit elkaar of in aparte potten of modules, waar ze kunnen doorgroeie­n. Hoe groter en sterker ze zijn voordat je ze buiten plant, hoe beter ze zullen gedijen.

 ??  ??
 ??  ?? Op koude januaridag­en blijft Carol maar wat graag
binnen om te zaaien.
Op koude januaridag­en blijft Carol maar wat graag binnen om te zaaien.
 ??  ??
 ??  ?? 7
7

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands