Gardener's World (Netherlands)

ZOKUNJE HELPEN

-

1

Plant een heg

Een heg is perfect voor egels. Daardoor kunnen ze eenvoudig van de ene tuin naar de andere wandelen. Onder heggen liggen vaak hopen blad, waarin de egel voedsel vindt, kan overwinter­en en jongen groot kan brengen.

2

Gaten in de schutting

Een van de beste dingen die je voor egels kan doen, is ze toegang geven tot je tuin. Maak een gat van 12 cm x 12 cm in de onderkant van je schutting. Heb je een grote tuin, overweeg dan om op meer plekken gaten te maken.

3 Maak

vijvers veilig

Zorg ervoor dat je vijver schuine oevers heeft, zodat egels er makkelijk in en uit kunnen komen. Je kan ook een dik net over één kant draperen, of een blok hout neerzetten, zodat egels het als ladder kunnen gebruiken.

4 Pas

op met maaien

Voorkom verwonding­en of erger door lang gras eerst goed te controlere­n voor je er met een maaier of grastrimme­r op zet. Vind je een egel, zet hem dan (gebruik handschoen­en!) op een veilige plek om te wachten tot je klaar bent.

5

Geen slakkenkor­rels

IJzerfosfa­at is volgens de verpakking vaak minder schadelijk voor egels, maar ze halen wel slakken van het egelmenu. Gebruik de korrels dus niet, maar laat de egels gewoon hun werk doen.

6 Zet

extra voer neer

Geef egels voedsel met vlees. Honden- of kattenvoer (liefst kip of kalkoen) zijn prima. Zet geen brood of melk neer, want hiervan kunnen de egels uitdrogen en er zelfs aan doodgaan.

7

Laat blaadjes liggen

Een hoop bladeren, houtblokke­n of takjes in een hoekje van de tuin is het perfecte egelhuis. Het biedt een warme, droge en rustige plek om hun nest in te bouwen en in te overwinter­en.

8

Pas op met vuur

Paasvuren zorgen elk jaar weer helaas voor dode egels, vogels en insecten. Bouw een stapel liefst zo kort mogelijk voor het aansteken op en controleer altijd eerst of er dieren in zitten.

 ??  ?? Maak schuilplek­ken voor egels om ze naar je tuin te lokken.
Maak schuilplek­ken voor egels om ze naar je tuin te lokken.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands