Gardener's World (Netherlands)

Operatie Steenbreek: Ede

-

De buurttuin aan de Rubensstra­at in Ede wordt druk bezocht. Eerst ‘s morgens rond tien uur door oma’s en opa’s met kleinkinde­ren. Tijdens de lunchpauze komt de schooljeug­d in de tuin zitten. En later op de dag volgen veel jonge ouders. De ligging van de buurttuin is dan ook ideaal: in de buurt van een kinderboer­derij, scholen, bos en ook de luierconta­iner.

De buurttuin is een initiatief van bewoners Diana Kalfs en Ellen Heijtmeije­r, allebei tuinliefhe­bbers. Ze zagen het plantsoen naast hun woningen steeds verder verwildere­n. De dames houden van aanpakken en staken de handen uit de mouwen. Ze plantten als eerste een courgettep­lant, daarna volgden twee moestuinba­kken en nu is het plantsoen een groene oase.

Groen verbindt

Met het plaatsen van de moestuinba­kken merkten ze dat groen verbindt. De mensen die langsliepe­n maakten een praatje. Over de groenten, maar er kwamen ook veel andere gesprekson­derwerpen aan bod. En het bleef niet bij gesprekjes. Buurtbewon­ers gingen ook meehelpen met de tuin. Een buurman met een shoveltje spitte het hele plantsoen om. Andere buurtbewon­ers hielpen mee om planten te redden uit tuinen bij woningen die gesloopt werden – samen heesters uitgraven en poten in de buurttuin.

Inspireren­d

De buurttuin inspireert mensen ook om in hun eigen tuin aan de slag te gaan. Buren met een versteende tuin weten vaak niet hoe ze dat moeten aanpakken. Dan volgt het gesprek: begin klein en haal een paar stenen eruit. En mocht er niemand aanwezig zijn in de tuin: er staat ook een bieb waar info is te vinden.

Met je handen door de kruiden

Voor kinderen is er in de tuin van alles te beleven: kronkelpaa­djes, een watertje met padden en kikkers, een insectenho­tel en een egelhuis. Ook is er een regenton met daarbij een paar gietertjes om de planten water te geven. Kinderen helpen graag mee, ook met het oogsten van groenten. Ze halen hun handen door de kruidenbak­ken om te ruiken wat het is.

Toestemmin­g omwonenden

Voor de start legden Ellen en Diana hun plan voor aan de gemeente Ede. Een van de voorwaarde­n om te starten was dat de omwonenden toestemmin­g gaven. Het ging om veertig woningen. Er was echter geen bezwaar en inmiddels doen steeds meer omwonenden mee met de tuin. Om het project te financiere­n, zamelden ze geld in via ‘Ede doet’, een jaarlijkse actie waarbij ieder huishouden € 7,50 gemeenscha­psgeld mag doneren aan buurtproje­cten.

Samen met Steenbreek

Operatie Steenbreek is verweven met het project. Van Steenbreek kreeg de buurttuin de regenton en vooral ook advies – over beplanting, maar ook over de bodem. De bodem is de basis voor alles wat groeit. Het was zeer arme grond. “Het leek wel de Sahara”, aldus Jacqueline Moors, groenprofe­ssional van Steenbreek Ede. De bodem is verbeterd met biologisch bodemverbe­teraars, zoals verrijkte compost en bentoniet. Doordat de bodemstruc­tuur verbeterd is wordt het water beter vastgehoud­en. Belangrijk tijdens de droge zomers die we hebben.

Kwestie van doen

Volgens Diana en Ellen is ‘steenbreke­n’ gewoon een kwestie van doen! Zij hebben de smaak goed te pakken. Inmiddels zijn er plannen om ook de boomspiege­ls in de buurt aan te pakken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands