Gardener's World (Netherlands)

8 favorieten om nu te zaaien

-

1. Straalsche­rm

Zaai Orlaya grandiflor­a nu en je hebt in juli bloemen. Doe in elke module een paar zaden. Verpot regelmatig zodat de planten zich kunnen vertakken.

Bloei Jun-okt Hoogte x Breedte

60 cm x 60 cm

2. Campanula lactiflora

Als je zelfverzam­eld zaad gebruikt, hebben de planten waarschijn­lijk verschille­nde tinten blauwe en een paar witte bloemen. De zaadjes zijn heel fijn, zaai dus dun en zo gelijkmati­g mogelijk. B Jun-aug HxB 60 cm x 40 cm

3. Dagbloem

Deze klimplant groeit snel op uit zaad. Week de zaadjes een nacht in warm water en zaai ze daarna meteen. Verpot de planten op tijd zodat de stengels niet verstrenge­ld raken.

B Juli HxB 1,5-2 m x 30 cm

4. Pronkerwt ( Lathyrus)

Zaai nu om eind april sterke, compacte planten te kunnen uitplanten. Die bloeien dan in juli. Week de zaadjes totdat ze gezwollen zijn en zaai elk zaadje in een aparte module, zodat je bij het verplanten de wortels niet stoort.

B Jun-sep HxB 1 m-2 m x 45 cm

5. Cosmea

Een waardevoll­e eenjarige. Uit één zakje zaad kweek je heel veel planten op.

Zaai de smalle, zwarte zaadjes op het oppervlak.

B Jun-okt HxB 60 cm-1,5 m x 30-60 cm

6. Dahlia

Een paar maanden na het zaaien kunnen dahlia’s al in bloei staan. Tegen het najaar hebben ze wortelknol­len gevormd – graaf die op en haal ze binnen.

B Jul-nov HxB 50 cm-1,5 m x 30-60 cm

7. Mexicaans vedergras ( Stipa tenuissima)

Zaai dun, dek af met grind en wacht. Laat zaailingen in de bak staan totdat ze 5–8 cm hoog zijn. Haal ze voorzichti­g uit elkaar en zet ze in aparte potten.

B Jun-sep HxB 60 cm x 30 cm

8. Damastbloe­m

Makkelijk en betrouwbaa­r. Vers zaad ontkiemt het beste, maar is wel een paar jaar houdbaar. Zaai nu of in juli als tweejarige.

B Mei-jun HxB 90 cm x 45 cm

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands