Gardener's World (Netherlands)

zoemende tuin

- awieggers@fnl.nl

Half mei is het zover: alle plantjes die binnen zijn voorgezaai­d, mogen naar buiten! Jaarlijks is dat een flinke opluchting hier, want iedere centimeter zuidelijke vensterban­k staat bomvol. Mijn arme hond dur ft haar kont niet meer te keren, omdat ik steeds geschrokke­n geluiden maak wanneer haar staar t de ananaskers of tomaten raakt. In huis wordt het dus leeg deze maand, ter wijl het buiten eindelijk vol voelt. Zowel aan kleur als aan gezoem. De alliums steken overal vrolijk bovenuit, als paarse trommelsto­kjes. De aantallen bijen en vlinders nemen steeds meer toe. Er is niets rust gevender dan in de tuin aanrommele­n, ter wijl je die harde werkers voorbij ziet komen.

Hoe vol het ook voelt in onze tuinen met al die beestjes, goed gaat het zeker niet met ze. Door landbouwgi­f, steeds minder natuur, en de groene woestijn die ons boerenland veelal is nu er geen wilde bloemen meer bloeien, nemen de aantallen schrikbare­nd af. In onze tuinen kunnen we daar iets aan doen. Met inheemse, bloeiende planten maken we een waar bijenparad­ijs. Daar star ten we mee op Nationale Zaaidag (22 april), maar ook daarna zijn de bijen je dankbaar. Daarom ont vangen onze abonnees deze maand een zakje met bloemenzaa­d. De vrijwillig­ers van de Bijenstich­ting hebben daar voor met de hand achtduizen­d zakjes zaad ingepakt voor jullie. Wat een helden! Wanneer wij allemaal meezaaien, betekent dit dus achtduizen­d vierkante meter aan inheemse bloemenpra­cht erbij! Ben je geen abonnee, weet dan dat je online inheemse zaadjes kunt bestellen. Ga dus aan de slag, en deel dat vooral met ons! We zijn benieuwd naar jouw foto’s, en welke prachtige bijen je gaat zien deze zomer. Wie weet maak je wel net zo’n mooie foto als die op onze cover van deze maand.

We zijn dan misschien een tuinmagazi­ne, we hebben ook echt een missie. We willen Nederland en België een stukje mooier maken – voor ons én voor de natuur. Daarom kun je deze maand een bijenabonn­ement afsluiten bij ons. Voor ieder abonnement, waarbij je een zakje zaadjes en een bijenhotel ont vang t, gaat er 20 euro naar de Bijenstich­ting. Zo help je de natuur niet alleen in jouw tuin, maar zorg je er ook voor dat de Bijenstich­ting nog veel meer goeds kan doen. Dit zou zomaar eens het per fecte moederdagc­adeau kunnen zijn ...

Geniet van dit nummer, hopelijk buiten, in de zon.

Met inheemse, bloeiende planten maken we een waar

bijenparad­ijs.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands