Gardener's World (Netherlands)

Bed & breakfast voor bijen.

-

Lathyrus

De lathyrus, ook wel pronk- of siererwt genoemd, varieert eindeloos in soorten en kleuren. En deze plant zaaien kan iedereen. Met je zelfgekwee­kte lathyrus heb je de hele zomer plezier van de zoete geur en de fragiele bloemen.

Zaaien

Neem een kistje en zet dit vol met closetroll­etjes. Je vult de rolletjes voor tweederde met vochtige zaaigrond. Zaai twee gekiemde zaden per rolletje en dek ze af met een laagje grond, niet dikker dan het zaadje zelf. Besproei de grond met een broes of plantenspu­it. Zet het kistje weg bij ongeveer 18 tot 20 graden. Houd de grond goed nat! Wanneer: half februari.

Afharden

Als de zaailingen groter worden (10-15 centimeter), mogen ze buiten afharden. Steek een stevig stokje als steun in het rolletje en bind het naambordje met opschrift en het plantje daar voorzichti­g aan vast. Zet de bak buiten. Lathyrus kan 2 tot 3 graden vorst verdragen, maar liever niet meteen de eerste nacht dat ze buiten staan. Hetzelfde geldt voor de zon, die vooral begin april erg fel kan zijn. Wanneer: vanaf half maart.

Uitplanten

Maak de closetroll­etjes goed nat en plaats de plant met rolletje en al in de grond op een zonnige plaats tegen een steunpunt, zoals een hekwerk. Zijscheute­n kun je met een touwtje naar het hekwerk leiden. Geef meteen na het uitplanten water. De closetroll­etjes zullen vanzelf verteren. Wanneer: half april.

Of koop een hangtuintj­e of minituintj­e met Lathyrus en hang het op het balkon of tegen een schutting.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands