Gardener's World (Netherlands)

In mei groente en kruiden zaaien te laat? Niet volgens Alan.

Alan laat zien dat, ook als je pas in mei begint, heerlijke zomergroen­ten haalbaar zijn.

-

Wehebben het a l lemaa l weleens gedaan: op die eerste zonnige da gin maart alles gezaaid wat we maar konden bedenken. Zo. Klaar is Kees. En dan beseffen we hoe dom we waren–ofwel alles komt razendsnel open we worden overspoeld met hoeveel heden sla waar mee j ede konijnen populatie van het halve land kunt voeden, ofwel het wordt k ouden nat en de zaden rot ten weg i n de g rond.

Kortom, misschien vind je april-mei wat laat om groente en kruiden te zaaien, maar d aarden kik anders over.

Februari met zijn opmerkelij­ke weerextrem­en en maart met zijn gebruikeli­jke grillen zijn achter de rug. Eind april en mei is het weer meestal bestendige rende kans

Misschien vind je april-mei wat laat om groente en kruiden te zaaien, maar daar

denk ik anders over.

op vorst v r ijwel voorbij. Door het war mere weer, en dus de warmere bodem, is dekan s op een geslaagde g roenteoogs­t veel hoger. Het is inde ze tijd van het jaar ook veel aangenamer tuinieren.

Watje nu zaait, komt veel sneller op dan watje een maand of langer gelede naan de aarde hebt toevertrou­wd, en voor je het weet zijnde kiem planten net zo groot als de eerder gezaaide plantjes, misschien zelfs groter. End and e trotse voldoening die het geeft je eigen groente te verbouwen! Toegegeven, helemaal zelfvoorzi­enend zul je zon iet worden, maar watje kweekt zal er niet minder om gewaardeer­d worden: het is verse n het lig topje bord dankzij jouw wijze besluit h ette zaaien ende bekwaamhei­d waarmee je het hebt opgekweekt–al stelde die bekwaamhei­d in veel gevallen misschien weinig voor.

Bovendien weetje precies( vooral als je kunstmest en bestrijdin­gsmiddelen ver mijdt – en zouden we dat niet a l lemaa l moeten doen in deze tijd ?) wat erbij het telen van je gewassen gebruikt is. Snelgroeie­nde sla hoef je alleen maar aft e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pronkbonen die je nu zaait, in warme grond, bereiken binnen de kortste keren de top van hun steunen en komen in bloei.
Pronkbonen die je nu zaait, in warme grond, bereiken binnen de kortste keren de top van hun steunen en komen in bloei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands