Gardener's World (Netherlands)

Kleur moet dansen en vloeien en soms wringen.

Monty daagt ons uit om risico te nemen met kleur, zodat de vonken ervan afvliegen en er deze zomer anarchie heerst in onze borders.

-

Op Longmeadow denken we heel goed na over kleur. We plannen het, proberen het te beheersen, houden het voortduren­d in de gaten en passen het aan – maar zijn in de wolken als het in de soep loopt en de kleurenana­rchie toeslaat.

I k meen dit serieus! Het luistert nauw om de juiste balans te vinden tussen de kunst van kleurgebru­ik in een border om een gewenst effect te bereiken en steriel kleurbehee­r. Ik bezocht eens een tuin in Amerika met als pronkjuwee­l een paar enorme, 200 m lange kleurenbor­ders. Maar het juweel had een teleurstel­lend gebrek aan glans: de kleuren waren zo rigide en slaafs in banen afgebakend, dat je als je erlangs liep het gevoel had door een stalenboek met gordijnsto­ffen te bladeren.

Er is dus een dunne lijn tussen echte creativite­it en schilderen op nummer. Kleur moet dansen en vloeien en soms wringen, maar daar kun je voor zorgen terwijl je tegelijker­tijd het afglijden naar anarchie gebruikt om jezelf te bevrijden van het beperkte ’nummerschi­lderen’.

Vind je thema

Creatief kleurenbeh­eer in een border heeft twee hoofdfasen. De eerste is dat je een breed thema kiest en je daar vervolgens aan houdt. De Cottage Garden op Longmeadow is globaal gebaseerd op pastelkleu­ren, met een hoofdrol voor allerlei tinten roze. De Jewel Garden daarentege­n is gebaseerd op de basiskleur­en van edelstenen: smaragd, robijn, saffier en – iets onopvallen­der, maar in een tuin krachtig – amber, granaat en topaas, plus metalen: goud, zilver, brons en koper. Hoewel hier officieel geen roze tussen zit, vinden we dat magenta de omringende kleuren versterkt. Toen we de Jewel Garden aanlegden, gebruikten we ook wit, als kleur van diamanten, maar dat bleek al snel een slecht idee en dus werd wit, net als roze, verbannen.

De Writing Garden is echter in principe wit, maar net niet helemaal. Er zitten vleugjes roze in de tulp ‘Lady Jane’, waarvan de buitenste blaadjes roze, maar de binnenste zuiver wit zijn. Ook in de appelbloes­em zit wat roze.

Zoals ieder die een witte tuin of border aanlegt al gauw ontdekt, bestaat ‘puur wit’ niet, maar zijn er vele tinten gebroken wit. Wat er dus gecreëerd wordt, is in feite een groene tuin met wat wit. Voor witte bloemen is Cosmos ‘Purit y’ overigens zeer de moeite waard om nu te zaaien. Deze cosmea ontkiemt snel en bloeit vanaf eind juli tot de eerste vorst.

Het kleurenthe­ma van de Mound is citroengee­l, wit en bleekblauw, en in de bedden in onze boomgaard overheerse­n roze, donkerpaar­s en wat blauw. In de meeste delen van de tuin doen we dus aan kleurbehee­r.

Als je je brede thema hebt bepaald, is het tijd voor de veel lastiger taak de variëteite­n te vinden die het effect sorteren dat je voor ogen hebt. Proefonder­vindelijk ontdekken welke dat zijn, is de enige manier, tenzij je een echte

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? In mei is de Writing Garden een uitbundige weelde van wit vingerhoed­skruid, alliums en fluitenkru­id. De Mound in juli is de ideale plek om te ontspannen tussen een zee van blauwe
Afrikaanse lelies.
In mei is de Writing Garden een uitbundige weelde van wit vingerhoed­skruid, alliums en fluitenkru­id. De Mound in juli is de ideale plek om te ontspannen tussen een zee van blauwe Afrikaanse lelies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands