Gardener's World (Netherlands)

De magie van kleur

50

-

Mix en match de juiste kleuren en tinten in je potten.

Potten zijn vaak de blik vangers in onze tuinen, met hun uitbundige combinatie­s en opvallende schakering­en. In dit eerste deel van mijn driedelige serie over bloempotte­n kijk ik dus vooral naar kleur en welke effecten je kunt bereiken door de juiste kleuren en tinten te mixen en matchen. Ik geef een paar vuistregel­s waarmee je moeiteloos geslaagde combinatie­s kunt maken.

Je begint bij het kleurenwie­l. Dit simpele hulpmiddel (rechtsbove­n) helpt je om voor je potten kleurenpal­etten te creëren die gegarandee­rd werken. Tip: zoek op internet een kleurenwie­l dat je kunt printen – kies er een met meerdere cirkels van lichtere en donkerder versies van de hoofdkleur­en.

Wanneer je planten kiest waarvan de kleuren in dezelfde taartpunt van het wiel lig gen, krijg je een palet van monochrome schakering­en. Met andere woorden, lichtere en donkerder varianten van dezelfde kleur – eenvoudig en elegant.

Je kunt ook kiezen voor drie taartpunte­n die naast elkaar liggen. Zo ontstaat een harmonieus palet van tinten die goed samengaan, maar dynamische­r is dan enkel een monochroom kleurensch­ema.

Zoek je iets opwindende­rs, probeer dan eens kleuren te combineren die op het wiel tegenover elkaar staan, zoals geel en paars of rood en groen. Deze kleurencom­binaties creëren een zogeheten simultaan contrast, wat wil zeggen dat de kleuren stralender en meer verzadigd lijken als ze naast hun tegenpool worden gezet. Er zijn nog andere manieren en op de volgende pagina’s laat ik je vier van mijn favorieten zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands