Gardener's World (Netherlands)

De biologisch­e moestuin

45

-

Kweek deze zomer allerlei smakelijke, biologisch­e groenten.

Je hebt niet veel ruimte of ervaring nodig om deze zomer allerlei smakelijke, biologisch­e groenten te kweken. In je moestuin kun je voordelig allerlei gewassen kweken die in de supermarkt meer dan tien keer zo duur zijn. Op een relatief klein perceel kun je wel negen verschille­nde gewassen zaaien. Eén verhoogd bed (1,2 m x 3,5 m) en een paar bakken leverden ons een flinke oogst op.

Je koopt de zakjes zaad en een zak biologisch­e potgrond en wat vloeibare mest voor de groenten die je in potten kweekt. Dat is alles.

Als je een beetje slim shopt, vind je zonder moeite een inspireren­de selectie zaden voor weinig geld. Kies groenten die je graag eet en niet makkelijk in de winkel te koop zijn, zoals radijs ‘Sparkler’ en minikomkom­mer ‘La Diva’, met hun frisse smaak en knapperige bite.

Smakelijke toppers

Snijbiet, met zijn smakelijke stelen en blad, is heel makkelijk te kweken. Dit neefje van de rode biet schiet minder snel door dan spinazie en je kunt er de hele zomer en herfst, en soms zelfs tot de volgende lente, van oogsten.

Basilicum kun je makkelijk kweken op een vensterban­k, in een kas of zelfs op een zonnig plekje in de tuin. Dit kruid blijft schijnbaar eindeloos scherp-zoete blaadjes produceren. In september maak je van de resterende blaadjes pesto voor in de vriezer, zodat je op koude winteravon­den weer even de zomer kan proeven. Kies daarnaast een salademix met verschille­nde variëteite­n, dan heb je verse slablaadje­s van juni tot oktober.

Laat je niet afschrikke­n als je niet de variëteite­n kunt vinden die hier genoemd worden: er zijn vele andere die het ook goed doen. Bij meer ruimte kun je makkelijk een breder assortimen­t zaaien, en bij minder ruimte beperk je het.

Bij ons experiment zaaiden we ook peultjes, maar dat zouden we een volgende keer anders doen. Het kwam misschien omdat het vrij snel begon met regenen en naaktslakk­en hun kans grepen om alle kiemen met de grond gelijk te maken. Na een paar weken zaaiden we opnieuw, maar de planten ontwikkeld­en zich traag en de oogst viel tegen. Gezien onze beperkte ruimte kiezen we voortaan liever voor rucola, bieslook of peterselie in plaats van de peultjes.

Lekker besparen

Het is niet alleen gezond en smakelijk om zelf biologisch­e groenten te kweken, het is ook goed voor de portemonne­e. Het is een rendabele manier om een heel gezin van voedzaam eten te voorzien, en bovendien kleur in de tuin en op de borden te brengen.

Paarse bonen, goudgele courgettes, dieprode bieten en massa’s verse slablaadje­s fleuren alles op en smaken heerlijk. En je houdt zelfs genoeg zaad over in elk zakje om volgend jaar nóg een keer heerlijk te oogsten.

Je houdt genoeg zaad over in elk zakje om volgend jaar nóg een keer heerlijk te oogsten.

 ??  ?? Zaai vanaf mei en je oogst de hele zomer smakelijke
verse groente.
Zaai vanaf mei en je oogst de hele zomer smakelijke verse groente.
 ??  ?? Regelmatig wieden en gieten houdt de planten gezond en
productief.
Regelmatig wieden en gieten houdt de planten gezond en productief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands