Gardener's World (Netherlands)

Wildleven

18

-

De gevlekte ringslang is ‘s zomers te vinden in de buurt van (tuin)vijvers.

Dit is de meest luidruchti­ge periode van het jaar. Het ochtendgek­wetter bereikt zijn hoogtepunt in de eerste week van mei en ook de egels laten zich niet onbetuigd. Hun paartijd is namelijk begonnen en de mannetjes concurrere­n met elkaar door de koppen tegen elkaar te bonken. Soms wordt een rivaal ruw aan de kant geduwd. Opgerold staat netjes! Elders in de tuin komen de bloemen in bloei en zoemen bijen er lustig op los. Bladeren zijn bezaaid met de eitjes van vlinders, motten, pantserwan­tsen, bladmineer­ders en andere insecten. Beperk het verwijdere­n van bladluizen, rupsen en andere ‘plagen’ van bladeren, want ze zijn een goede voedselbro­n voor hongerige bekjes en snavels verderop in de voedselket­en.

Dit kun je tegenkomen

Gevlekte ringslange­n ( Natrix helvetica) zijn niet giftig en dus volkomen onschuldig. Ze worden meer dan een meter lang en hun kleur is olijfgroen met een geelzwarte kraag. Hun buik is licht van kleur en ze hebben donkere vlekken aan de zijkant. Vrouwtjes zijn groter dan mannetjes.

Volwassen ringslange­n eten vissen en amfibieën, dus je kunt ze ‘s zomers tegenkomen in de buurt van (tuin)vijvers waar ze op zoek zijn naar voedsel. Ook tref je ze aan in hoog gras en composthop­en. De jongen eten kleine amfibieën en slakken.

In maart en april komen ze uit hun winterslaa­p en in april en mei paren ze. Het vrouwtje kan tot wel veertig eitjes leggen in warme plekken zoals de composthoo­p of grasmaaise­l. In augustus en september komen de eitjes uit.

Kijk ook uit naar …

Boerenzwal­uw. Net als de gierzwaluw en de huiszwaluw keert deze vogel terug vanuit

Afrika. Je herkent hem aan hun lange buitenste staartvere­n als hij laag over het gras scheert op jacht naar insecten.

Boomhommel. Vaak te vinden in nestkasten. Tegen deze tijd loopt hun levenscycl­us bijna ten einde. Let op de mannetjes die voor het nest rondvliege­n in afwachting van een jonge koningin.

Pimpelmees. Ouders zijn druk met het voeden van hun jongen. Wied geen onkruid achteraan in borders, zodat motten daar hun eitjes kunnen leggen. De rupsen dienen ver volgens als voeding voor jonge pimpelmees­jes.

De paartijd is van april tot en met mei en een vrouwtje legt tot wel 40 eitjes.

 ??  ?? De eerste zwaluwen arriveren.
De eerste zwaluwen arriveren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands