Gardener's World (Netherlands)

Natuur in je tuin

Een goed ontworpen natuurvrie­ndelijke tuin is iets heel anders dan een onverzorgd en overwoeker­d stuk grond. Natuurvrie­ndelijke tuinen zijn misschien wel de meest opwindende, kleurrijke en waardevoll­e buitenruim­tes die je kunt creëren.

-

Verander je tuin in een waardevol stukje natuur voor de dieren.

Veel dieren en insecten zijn afhankelij­k van habitats die in de natuur steeds schaarser worden. Onze tuinen vormen vaak de schakel tussen stedelijke en landelijke gebieden, waardoor dieren makkelijk van het ene gebied naar het andere kunnen trekken. Daarnaast is de biodiversi­teit in de stad, waar geen landbouwgi­f voorkomt, vaak rijker dan op het boerenland. Met slechts een paar eenvoudige aanpassing­en verander je je tuin in een waardevol stukje natuur. En het is nog mooi ook!

1 Vlinderstr­uik, Buddleja davidii

Hij doet zijn naam absoluut eer aan, want de nectarrijk­e bloemen trekken wolken vlinders aan. Zet de struik in de volle zon en kies een roze of lila variëteit, want daarop komen meer vlinders af dan op de donkerpaar­se en witte soorten.

2 Zonnewende, Heliotropi­um arborescen­s

Deze vorstgevoe­lige vaste plant wordt vaak als zomerperkg­oed gebruikt en produceert dichte bloemhoofd­en met kleine witte, paarse of roze bloemen. Deze trekken allerlei insecten aan, waaronder dag- en nachtvlind­ers en motten.

3 Hop, Humulus lupulus

De rupsen van de gehakkelde aurelia en verschille­nde soorten motten voeden zich met de bladeren en de rankende stengels en het loof dienen ook als slaapplek.

4 Klimop, Hedera helix

Klimopbloe­men zijn in de herfst de perfecte voedselbro­n voor insecten. Rupsen van het boomblauwt­je eten ook de bloemknopp­en.

5 IJzerhard, Verbena bonariensi­s

Deze aantrekkel­ijke vaste borderplan­t is waarschijn­lijk de beste nectarbron voor vlinders, motten, bijen en andere insecten. Hij bloeit lang, ook nadat veel andere nectarplan­ten zijn uitgebloei­d.

6 Vlier, Sambucus nigra

Een veelzijdig­e plant voor allerlei dieren, want hij trekt veel insecten aan die op hun beurt weer insectenet­ende vogels lokken. Het dichte gebladerte biedt een beschutte slaapplek en vinken, lijsters en spreeuwen smullen van de overvloed aan bessen.

7 Hulst, Ilex aquifolium

Hulst biedt tijdens de wintermaan­den waardevol voedsel voor vogels. Ga op zoek naar de variëteit Ilex aquifolium

‘J.C. van Tol’, want die is zelfbestui­vend en heeft dus geen andere hulststrui­k nodig om zijn vuurrode bessen te produceren.

8 Daphne mezereum

De bloemen ontluiken eind winter en hun nectar is een traktatie voor vogels als de zwartkop. De rode vruchtjes worden gegeten door vinken, lijsters, spreeuwen, mezen en rietzanger­s.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands