Gardener's World (Netherlands)

Alles over kamerplant­en

Maak je huis groener met onze gids voor kamerplant­en.

-

Maak je huis groener met deze gids.

Alocasia cucullata (olifantsoo­r)

Door een kleine olifantsoo­r in je kamer te zetten, creëer je een sfeer van kalmte en brengt hij je hopelijk ook geluk. De glanzende bladeren van de Alocasia cucullata hebben wat weg van de oren van een olifant, vandaar de naam. Hij is ook bekend als ‘Boeddha’s Hand’ en men zegt dat de bladeren geluk de kamer in waaien.

Daarom staan ze vaak in boeddhisti­sche tempels in Zuidoost-Azië. In de natuur kunnen olifantsor­en tot wel zeven meter hoog worden, maar de kleine variëteit voor in de huiskamer zal ongeveer een meter halen. Hij staat mooi als je hem in de buurt van andere planten met weelderig blad, zoals de gatenplant ( Monstera).

Onder de juiste omstandigh­eden beloont deze snelle groeier je met verse nieuwe bladeren. Zet hem niet in direct zonlicht, anders verbranden de bladeren. Maar hij moet ook niet in een duister hoekje. De ideale temperatuu­r is rond 16°C. Geef hem in de zomer elke twee weken vloeibare voeding en houd de potgrond vochtig door vaak kleine beetjes water te geven. In de winter gaat hij in rust, dan heeft hij minder vaak water nodig. Geen paniek als enkele blaadjes afsterven, want in het voorjaar komen er weer nieuwe. Als je lelijke blaadjes weg wilt halen, knip ze dan dicht bij de steel af. Zet hem in het voorjaar over in een grotere pot wanneer hij te groot wordt. Zorg dat de nieuwe pot drainagega­ten heeft en vul die met potgrond voor kamerplant­en.

Bij het verpotten kan het gebeuren dat je uitlopers, kleine baby-stekjes, uit de wortel van de ouderplant ziet groeien. Snij deze los – met behoud van hun wortels – en zet ze in een eigen potje. Als je geen uitlopers hebt en je wilt toch vermeerder­en, kun je de ook wortelstek­ken nemen.

 ??  ??
 ??  ?? TIP
Gebruik dikke wortels voor het vermeerder­en.
TIP Gebruik dikke wortels voor het vermeerder­en.
 ??  ?? O Verzorging Controleer de potgrond regelmatig. Deze moet vochtig zijn maar niet kletsnat. Bij droge lucht in huis regelmatig sproeien, ongeveer twee keer per week.
O Verzorging Controleer de potgrond regelmatig. Deze moet vochtig zijn maar niet kletsnat. Bij droge lucht in huis regelmatig sproeien, ongeveer twee keer per week.
 ??  ?? O Bijzonderh­eden Buiten bereik van kinderen en huisdieren houden. De kristallen van het calciumoxa­laat zijn giftig en bijtend. Draai de plant regelmatig voor een gelijkmati­ge groei.
O Bijzonderh­eden Buiten bereik van kinderen en huisdieren houden. De kristallen van het calciumoxa­laat zijn giftig en bijtend. Draai de plant regelmatig voor een gelijkmati­ge groei.
 ??  ?? O Plaats Veel licht, maar niet in de volle zon. Als de bladeren verbleken, zet hem dan op een plek met meer schaduw.
O Plaats Veel licht, maar niet in de volle zon. Als de bladeren verbleken, zet hem dan op een plek met meer schaduw.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands