Gardener's World (Netherlands)

Milieuvrie­ndelijk tuinieren.

Carol Klein, die zich al jaren sterk maakt voor milieuvrie­ndelijk tuinieren, legt uit hoe je tuin kan bijdragen aan een betere wereld.

-

Nu is het tijd ons bewust te worden van de gevolgen van onze werkwijzen.

We hebben het vaak over ‘onze’ tuinen. Misschien niet in de zin van ‘bezit’, maar het is meer dat we onze tuinen zien als iets dat alleen voor onszelf van betekenis is. Hoe zou wat wij doen op ons kleine lapje grond effect kunnen hebben op het grotere plaatje? Hoe kan onze werkwijze van invloed zijn op biodiversi­teit en klimaatver­andering? Maar als je al onze tuinen bij elkaar optelt, wordt het een heel ander verhaal. Wat we doen, hoe we tuinieren, is niet neutraal. Het heeft ofwel een positief, ofwel een negatief effect op onze planeet en het is belangrijk­er dan ooit dat we bewuste keuzes maken.

E r zullen nog maar weinig mensen zijn die, in het licht van de feiten en correcte informatie, ontkennen dat het klimaat verandert – en alarmerend snel. Maar wat kunnen wij als gewone tuiniers doen, niet alleen om te voorkomen dat we bijdragen aan verdere verslechte­ring, maar ook om de situatie te verbeteren waar we mogelijk maar kunnen?

Wat we in onze eigen tuinen doen, doen we vaak automatisc­h – we hebben het altijd al op die manier gedaan. Maar nu is het tijd ons bewust te worden van de gevolgen van onze werkwijzen en ze waar mogelijk te vervangen door meer milieuvrie­ndelijke alternatie­ven.

Van wateroverl­ast tot droogte

Soms is het een kwestie van wat we juist niet doen. Waar mogelijk moeten we zuinig omspringen met hulpbronne­n. Water is misschien wel de belangrijk­ste, en de meeste tuiniers verbruiken er behoorlijk veel van. Ironisch genoeg hebben veel mensen wateroverl­ast door hevige neerslag in de winter en het voorjaar, ter wijl in de zomer juist watertekor­t dreigt.

Wij als tuiniers kunnen op zoveel manieren water besparen – van voor de hand liggende oplossinge­n als het installere­n van regentonne­n tot het planten van de juiste plant op de juiste plaats. Als we goed doorlatend­e grond en/of erg droge stukken in onze tuin hebben, gebruiken we minder water door te kiezen voor rotsplante­n, kustplante­n of planten die van nature voorkomen op lichte, droge grond. Onze kleurige, hybride Achillea’s, bijvoorbee­ld, zijn cultivars van gewoon duizendbla­d, een wilde bloem die vrijwel geen water nodig heeft.

Mulchen om vocht vast te houden is essentieel – zelfgemaak­te compost, bladcompos­t, gerecycled materiaal, schors en champignon­mest zijn allemaal goed. Het meest efficiënt is planten zelf voor hun eigen mulch te laten zorgen door ze dicht bij elkaar te zetten, met zo weinig mogelijk zichtbare grond, waardoor er minder vocht verdampt. Als je water geeft, zorg er dan voor dat je daar giet waar dat het meest effect heeft: bij de wortels.

Tuinsproei­ers zijn taboe, en gazons wat mij betreft ook. Strakke, goed verzorgde gazons zijn voor veel mensen een sieraad in de tuin, maar de tijden veranderen en gazons zijn allesbehal­ve milieuvrie­ndelijk. Niet alleen zijn fossiele brandstoff­en en elektricit­eit nodig voor grasmaaier­s, maar voor het wildleven zijn gazons ook nog eens kale stukken monocultuu­r. Die nemen kostbare ruimte in op plekken waar ook allerlei bestuiver vriendelij­ke bloemen, heesters, bomen of groenten zouden kunnen groeien. Om het grastapijt mooi groen te houden, gebruiken veel tuiniers bovendien talloze chemicalië­n en ook dat is niet milieuvrie­ndelijk.

Tuinieren heeft ofwel een positief, ofwel een negatief e ect op onze planeet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kiezen voor droogtebes­tendige planten, zoals de opvallende blauwe zeedistel, bespaart
kostbaar water.
Kiezen voor droogtebes­tendige planten, zoals de opvallende blauwe zeedistel, bespaart kostbaar water.
 ??  ?? Op alles met een plat oppervlak – van het afdak voor je afvalconta­iner tot een grote schuur – kun je een groen dak aanleggen.
Op alles met een plat oppervlak – van het afdak voor je afvalconta­iner tot een grote schuur – kun je een groen dak aanleggen.
 ??  ??
 ??  ?? Kies planten die bij de omstandigh­eden in je tuin passen, zoals
Achillea’s, die gedijen op droge grond.
Kies planten die bij de omstandigh­eden in je tuin passen, zoals Achillea’s, die gedijen op droge grond.
 ??  ?? Oogst je eigen zaden en leer je planten te vermeerder­en – het is leuk, gratis en makkelijk.
Oogst je eigen zaden en leer je planten te vermeerder­en – het is leuk, gratis en makkelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands