Gardener's World (Netherlands)

Wilde Wild van bloeme

-

Er komt van alles aanwaaien in je tuin en de vraag is altijd: weghalen of laten staan? Sommige plantjes heb je liever niet in je tuin, omdat ze de boel snel overnemen. Maar je mag jezelf gelukkig prijzen met deze gratis wilde bloemen –en bestuivend­e insecten zullen er ook blij mee zijn.

Robertskru­id

Geranium robertianu­m

Deze lage tot middelhoge plant met licht, luchtig blad wordt ook wel stinkende ooievaarsb­ek genoemd. Je onderschei­dt robertskru­id van andere geraniumso­orten door zijn drie- tot vijftallig­e bladeren. De bloemen zijn 14-18 mm groot en lichtroze tot wit. Hij groeit vaak in de schaduw, langs heggen en houtwallen.

Bloei: Apr-nov

Gulden sleutelblo­em

Primula veris

Gulden, gewone of echte sleutelblo­em: het zijn allemaal benamingen voor de Primula veris.

Je komt hem regelmatig tegen in weilanden en bossen. De frisgele bloemen groeien schermacht­ig aan een bloemsteel van 10 tot 30 cm lang.

Bloei: Apr-jun

Blaassilen­e

Silene vulgaris

Deze plant uit de anjerfamil­ie komt algemeen voor in Nederland en België. De stengels bereiken een hoogte van ongeveer 60 cm, waaraan clusters witte bloemen hangen van 16-18 mm groot. De bloemen zijn dag en nacht open en ‘s avonds verspreide­n ze een lekkere geur waarmee ze bijen en nachtvlind­ers aantrekken. Bloei: Mei-sep

Paarse dovenetel

Lamium purpureum

Dovenetel lijkt wat op brandnetel, maar de harige blaadjes prikken gelukkig niet. De paarse dovenetel is een tweejarige plant die laag blijft, tussen 10 en 30 cm. Hij wordt opgesierd met kleine roze bloemetjes van 10-18 mm. Goede bodembedek­ker die houdt van lichte schaduw en een vochtige grond.

Bloei: Feb-nov

Bosanemoon

Anemone nemorosa

De bosanemoon kom je vooral tegen op humusrijke bosgrond, of op plekken waar eerder oud bos heeft gestaan. De 20-40 mm grote bloemen zijn helder wit, maar onder de blaadjes zie je vaak wat rood doorschijn­en. De zaden hebben een zoet ‘mierenbroo­dje’, waardoor ze door mieren verspreid worden.

Bloei: Mrt-mei

Rietorchis

Dactylorhi­za praetermis­sa

De rietorchis is vooral te vinden in laagveenge­bieden en in de duinen langs de Hollandse en Zeeuwse kust. Daarbuiten is hij zeldzamer. De rechte stengel wordt tot 140 cm hoog en draagt clusters bleekroze bloemen met wat kersenrood. Hij houdt van vochtige weides en brede bermen met liefst kalkhouden­de grond. Bloei: Jun-jul

Gewone rolklaver

Lotus corniculat­us

Dit laagblijve­nde plantje ontleent zijn naam aan de ronde peulen die hij produceert. Zijn smalle ovalen bladeren vormen dichte pollen. De clusters van krachtig gele bloemen groeien in ringen van 3 tot 5 bloemen. Rolklaver houdt van ruw, laag grasland, duinen en bermen. Bloei: Mei-sep

 ??  ?? Robertskru­id
Robertskru­id
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Gewone rolklaver
Gewone rolklaver
 ??  ?? Rietorchis
Rietorchis
 ??  ?? Bosanemoon
Bosanemoon
 ??  ?? Paarse dovenetel
Paarse dovenetel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands