Gardener's World (Netherlands)

meil om zijn ontluikend­e kleurenpra­cht

-

Tuiniers en natuurlief­hebbers kunnen hun hart ophalen, want mei heeft ontzettend veel te bieden. Overal om ons heen ontvouwt zich frisgroen jong blad en openen zich bloemen. Eendagsvli­egen zoemen zich een slag in de rondte in een poging zich zo snel mogelijk voort te planten tijdens hun kortdurend­e leventje. En eenstijlig­e meidoornen (Crataegus monogyna) staan vol in bloei. De lente heeft de deuren wijd opengegooi­d voor de komst van de zomer. De maand waar we allemaal zo lang reikhalzen­d naar hebben uitgekeken verwelkomt ons.

ROZE KRIEBELS

De bloemen van deze fantastisc­he plant barsten uit een papieracht­ige peul en bengelen als de oorbellen van een exotische koningin. Dan, eind zomer, gaan ze weer rechtop staan en vormen ze een mooi strak silhouet voor de winter. Tot een paar jaar geleden was dit een allium, maar de naam is veranderd. De uiengeur is echter onverander­d gebleven, dus je kunt hem beter in de border laten staan in plaat s van in een vaas.

Nectarosco­rdum tripedale

Meer bloemen dan zijn bekendere neef

N. siculum. Is te kweken uit zaad, maar doet het beter als bol die je in het najaar plant. Staat mooi in hoog gras. HxB 120 x 10 cm

HEDEN GRAUW, MORGEN BLAUW

In België of Noord-Frankrijk kom je nog wel eens vlasvelden tegen, want daar telen ze dit gewas nog altijd voor de tex tielindust­rie om er linnen van te maken. Het bloeiende vlas laat rond juni een zee van bleekblauw­e bloemen zien die zachtjes wiegen in de wind. In je eigen tuin kun je dit prachtig combineren met de lange stengels van Echium.

Linum perenne

Beter bekend als overblijve­nd vlas.

Deze plant houdt van veel zon en goede afwatering. Je kan hem vermeerder­en uit zaad of via stekken. HxB 60 x 30 cm

Echium wildpretii

Deze plant vind je in het wild op de Canarische Eilanden, maar ook in je tuin doet hij het goed, mits je hem tegen vorst beschermt. De tweejarige plant bloeit in het tweede jaar. HxB 150 x 60 cm

BOLLEN EN PIEKEN

Bij het combineren van planten moet je niet alleen kijken naar kleuren en standplaat s, maar ook naar de bloemvorm. Dit is een goed voorbeeld van een combinatie van bollen en pieken. De wolkjes limoengroe­ne blaadjes die het geheel samenvoege­n komen van Euphorbia.

Allium ‘Mount Everest‘

Niet alleen mooi als bloem maar ook als zaadhoofd. Vermeerder door de broedbolle­n te delen. Verwijder het blad als het niet meer mooi is – dat kan geen kwaad. HxB 120 x 30 cm

Salvia ‘Caradonna’

Erg populaire middelhoge vaste plant. Knip terug na de bloei om later in de zomer een tweede bloei te stimuleren. HxB 50 x 30 cm

EXCLUSIEF VOOR VIPS

Als je deze plant toevallig tegenkomt, word je op slag verliefd. De bloemen zijn zo blauw als een heldere winterheme­l en zeer verleideli­jk. Helaas zijn de meesten van ons niet for tuinlijk genoeg om deze betoverend­e plant de juiste omstandigh­eden te kunnen bieden. Te veel kalk in de grond? Vergeet het maar. Hete droge zomer? Je maakt geen schijn van kans. Deze bijzondere blauwe papaver is slecht s voor een enkeling weggelegd.

Meconopsis ‘Lingholm’

Hij houdt van mild zure grond, koele, vochtige zomers en voldoende beschuttin­g. Nu begrijp je vast waarom dit een lastige plant is.

HxB 80 x 30 cm

FLUWEEL EN KANT

De combinatie van rood en wit is zo aantrekkel­ijk dat er in het Japans zelfs een enkel woord voor bestaat : kouhaku. Deze twee kleuren bij elkaar zouden geluk moeten brengen. Het enige wat bij deze twee planten nog ontbreek t is een pluk Stipa tenuissima om nog wat

beweging toe te voegen.

Orlaya grandiflor­a

Zeer lang bloeiende eenjarige plant. Zaai de zaden in het najaar voor volle planten. Je hebt voor de beschermin­g in de winter dan wel een koude bak nodig.

HxB 60 x 60 cm

Geum ‘Mrs J. Bradshaw’

Vermijd erg natte grond. Zaai Geum

(nagelkruid) in een koude bak of vermeerder volwassen planten door ze in het najaar of het voorjaar te delen.

HxB 60 x 60 cm

IN HET GROEN

Denk je aan tulpen, dan denk je gewoonlijk aan fanfares van opvallende kleuren in potten, borders en natuurlijk vazen. Een groene tulp lijk t dan een wat vreemde en nutteloze uit vinding. Maar dat is het niet! Het is een waardevoll­e bijzondere plant die goed staat tussen andere tulpen en frisgroen lenteblad. Hij bloeit bovendien lang – als je geluk hebt tot juni.

Tulipa ‘Evergreen’

Poot de bollen in november, zodra de temperatur­en laag genoeg gezakt zijn om tulpenziek­ten tegen te gaan.

HxB 60 x 10 cm

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands