Gardener's World (Netherlands)

Baardiris

Het spektakel duurt maar kort, maar zijn kleurenpra­cht is elegant en prachtig.

-

R

“ oddelen over grote gekke broer is vals.” Kent u deze uitdrukkin­g? Het is een ezelsbrugg­etje om de kleuren van de regenboog te onthouden. De eerste let ters er van zijn tevens de beginlet ters van de kleuren. Dit is de volgorde: rood, oranje, groen, geel, blauw, indigo en violet

Hoe heef t een ezelsbrug getje uit onze schooltijd zijn weg naar dit magazine gevonden? Omdat de hoge baardiris ( Iris germanica) niet alleen de uitbundigs­te vaste plant is, maar ook als enige bloeit in alle kleuren van de regenboog en talloze kleurcombi­naties. Naast dat hij zo kleurrijk is, is het ook een bescheiden plant.

Hij is niet schreeuwer­ig of opdringeri­g. Oké, je hebt een maand lang kleur en daarna alleen nog maar puntig loof, maar wat een kleur!

Als je een nog knallender kleurspekt­akel wilt, zet dan wat Oosterse klaprozen tussen je baardiriss­en. Maar wat heef t die baard er nu mee te maken? Dat is het harige plekje op zijn onderste bladeren, waarmee bestuivers worden gelokt. En de regenboog? Iris is Grieks voor regenboog. Vandaar.

Staat het liefst in de volle zon, in goed gedraineer­de, niet-zure grond.

Is winterhard, maar niet wintergroe­n.

Hoge baardiriss­en bloeien eind mei, begin juni en hebben grote bloemen van wel 50 cm op stelen van 150 cm.

Planten in pot van maart tot september. Plant irissen met vlezige wortelstok­ken (rizomen) eind augustus en in september. In juli kan ook, maar vaak is het dan te droog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands