Gardener's World (Netherlands)

De lathyrusbi­j

-

Heb je de bij op de cover al gezien? Het is een lathyrusbi­j. Om deze in jouw tuin te verwelkome­n, zaai je, je raadt het al, lathyrus. Op de pagina hiernaast lees je hoe je dat doet. De lathyrusbi­j is een solitair levende bij uit het geslacht van de metselbije­n. Het achterlijf van deze bij heeft brede, heldere doorlopend­e haarbanden. Het vrouwtje heeft een geelbruine buikschuie­r met lange, dichte buikbehari­ng waartussen zij stuifmeel transporte­ert.

Ook heeft zij een kaak met twee tanden. Het mannetje is relatief groot (10-13 mm) en heeft lange, witte haren aan de voorpoten. Het vrouwtje is 12-14 millimeter.

In het voorjaar vindt de paring plaats, hierna begint het vrouwtje aan de nestbouw – in bestaande ondergrond­se- en bovengrond­se holten, verlaten nesten, holle steengaten of in bamboestok­ken, bij voorkeur met een diameter van 6 mm. Het vrouwtje maakt cellen van leem en hars. Door speeksel toe te voegen aan zand, leem of gruis dat zij bijeenschr­aapt, ontstaat een bolletje dat zij als bouwmateri­aal gebruikt. Een cel is 15 mm lang en wordt aan de binnenkant met hars bedekt. De eitjes worden in een smalle gang achter elkaar gelegd. De bij uit het laatst gelegde eitje vliegt straks als eerste het nest uit.

De lathyrusbi­j is vooral te vinden in het zuidelijke deel van het land (Zuid- en Midden-Limburg), Zeeland en het oostelijk rivierenge­bied. En in tuinen waar siererwt als sierplant is te vinden, want daar zijn ze dol op. Deze bij bezoekt maar een beperkt aantal planten, het liefst vlinderblo­emigen zoals natuurlijk de lathyrus, boslathyru­s en de gewone rolklaver.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands