Gardener's World (Netherlands)

Bed & Breakfast estafette voor Bijen

De Bed & Breakfast estafette voor Bijen is een actie van de Bijenstich­ting. Met deze actie wil de Bijenstich­ting gedurende een langere periode aandacht vragen voor het voedselaan­bod en de nestelgele­genheid van bijen.

-

Jaap Molenaar, directeur van het Bijen Educatiece­ntrum benadrukt de noodzaak van goede en gevarieerd­e voeding voor de bijen. “Wereldwijd zijn wetenschap­pers het met elkaar eens: bijen worden bedreigd met uitster ven. Je kunt heel makkelijk zelf iets goeds doen voor de bijen door verschille­nde soorten planten te zaaien, bijenhotel­s in je tuin te zetten en wat meer eenjarige of meerjarige bloemen te planten. Daar komen de bijen wel op af. Zo zorg je zelf voor een eigen Bed & Breakfast voor bijen in je tuin!”

Harm Edens opent eerste Bed & Breakfast voor Bijen

De achtertuin van Harm Edens wordt dit voorjaar een lustoord voor wilde bijen.

De tv-presentato­r uit Zutphen opent daar namelijk een bijenhotel. Er wordt een nestkast geplaatst voor wilde bijen en Edens’ tuin krijg t een make-over. De Zutphenaar geeft daarmee het startschot voor een landelijke campagne van de Bijenstich­ting.

“Toen de Bijenstich­ting mij vroeg of ik wilde meedoen aan de actie, twijfelde ik geen moment. De ‘ontgroenin­g’ van onze aarde baart mij al lang zorgen en met een bijenhotel in mijn tuin kan ik een steentje bijdragen aan een betere, groenere wereld”, aldus Edens.

Hoe doe jij mee aan de Bed & Breakfast estafette voor Bijen?

Kom in actie en maak een leuk tuinplan voor je eigen tuin of samen met de buurt. Geef je op via de website van de Bijenstich­ting. Hierop worden alle lokale initiatiev­en verzameld en zichtbaar gemaakt via de kaart van Nederland. Zo kun je zien wie er in jouw buurt meedoet aan deze actie en maken we met elkaar een heel lang bijenlint door Nederland!

World Bee Day 2021

De Verenigde Naties heeft op initiatief van Slovenië 20 mei uitgeroepe­n als World Bee Day. Het is een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het belang van bijen. World

Bee Day wordt in Nederland georganise­erd door Stichting Bijenvrien­den en de Bijenstich­ting. Dit jaar ontvangt de Stichting Bijenvrien­den, uit handen van de ambassadeu­r van Slovenië, een speciale bijenkast. Dit gebeurt op het Bijen Educatiece­ntrum te Vorden. Dit als dank voor alle inspanning en aandacht door de stichting voor de voedselvoo­rziening van bijen.

Waarom 20 mei?

De maand mei is een bijzondere maand voor de honingbije­n. De kolonie is dan zeer actief, produceert volop voorjaarsh­oning en gaat vaak zwermen. Ook zijn in mei vele wilde bijensoort­en actief. We roepen iedereen op om op deze dag eens stil te staan bij de bijen in je eigen leefomgevi­ng. ‘Kijk en ver wonder!’ Maak een mooie foto van een honingbij, hommel of andere soort.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands