Gardener's World (Netherlands)

AAN DE SLAG

-

Je hebt niet veel gereedscha­p nodig om groente te kweken, maar een paar dingen maken het leven wel makkelijke­r.

VERHOOGDE BEDDEN

Niet alleen voor ouderen! Een verhoogd bed (60-100 cm hoog) is niet alleen makkelijke­r als buigen lastig wordt, maar je kunt het ook vullen met goede grond als je tuiniert op stenige klei. De drainage is ook beter, waardoor je vaak eerder kunt zaaien dan in de vollegrond. Je kunt de zijkanten maken van (bak)stenen of bielzen.

BESCHERMEN­DE NETTEN

Netten spannen over je gewassen helpt prima om, zonder chemicalië­n, wortelvlie­gen en koolwitjes op afstand te houden.

LABELS

Als kind stak ik het zaadzakje aan het eind van de rij in de grond, maar dat ging al snel ten onder aan regen en slakkensch­ade (ze eten alles!). Gebruik dus stevige labels en een markeersti­ft. Schrijf de variëteit en de datum op het label – zodat je weet wanneer je de hoop op moet geven.

KWEEKZAKKE­N

Niet alleen voor tomaten, maar ook voor sla, wortelen, pepers en wat je maar kwijt kunt, op een terras of balkon zonder vollegrond. Draagbaar en praktisch. Verrijk de aarde van je moestuin ermee nadat je ze een seizoen gebruikt hebt.

STOLPEN

Lange, 45 cm hoge polytunnel­s bedekken een hele rij. Stolpen van staal en glas zet je over een paar planten. Beide zorgen ervoor dat zaad sneller ontkiemt en beschermen jonge zaailingen die gevoelig zijn voor het weer, zoals meloenen, komkommers en courgettes.

RIJSHOUT

Hazelaarta­kken zijn de mooiste en meest effectieve manier om erwten en bonen te steunen. Snoei de takken in de rustperiod­e. Steek ze langs de rij in de grond, 30 cm uit elkaar, als de planten 8-10 cm hoog zijn.

BAMBOESTOK­KEN

Hoge stokken (2 m) gaan jaren mee als steun voor pronkbonen. Zet ze in groepjes in de vorm van een wigwam of als tentstokke­n in een rij.

EEN HARK MET GLADDE GREEP

Onmisbaar om zaaivoren weer te bedekken met aarde. Gebruik hem om de bodem egaal te maken, niet om kluiten te verkruimel­en (gebruik daar een vork voor). Te veel harken haalt alleen maar meer stenen naar boven.

EEN PLANTKOORD

Dit is een stuk touw met aan beide kanten een stok – een simpel hulpmiddel waarmee je een lange, rechte zaaigeul maakt. Gebruik de hoek van een schoffel als je een diepere zaaivoor nodig hebt en houd het koord voor de schoffel gespannen door je voet erop te zetten.

 ??  ?? Plant aardbeien in kweekzakke­n. Zo blijven de vruchten schoon en uit de buurt van slakken.
Plant aardbeien in kweekzakke­n. Zo blijven de vruchten schoon en uit de buurt van slakken.
 ??  ?? Houd krachtige erwtenplan­ten overeind met twijgjes.
Houd krachtige erwtenplan­ten overeind met twijgjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands