Gardener's World (Netherlands)

8 tips voor een grotere oogst

-

Water geven

Regelmatig begieten is cruciaal voor de beste oogsten. Geef bij droog weer om de paar dagen royaal water, ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat, als het water minder verdampt. Je kunt gewassen kiezen op basis van hun waterbehoe­fte. Zo hebben stambonen, minder water nodig dan pronkbonen.

Benut je ruimte

Je kunt bijvoorbee­ld radijsjes zaaien in de bietenrije­n als ‘tussengewa­s’. De radijzen kunnen al na vier weken geoogst worden, nog voordat de tragere bieten op stoom zijn gekomen.

Pluk weinig en vaak

Het leuke van veel van deze gewassen is dat hoe meer je plukt, hoe meer ze opbrengen. Blijf dus regelmatig plukken om alles uit je planten te halen.

Zaai regelmatig

Bieten, bonen, radijzen en sla kun je het beste om de twee weken in kleine beetjes zaaien. Zo kun je steeds oogsten, maar heb je per oogst niet te veel.

Doorgroeie­nde gewassen

Om alles uit je verhoogde bedden en potten te halen, kies je gewassen die grote oogsten opleveren in verhouding tot de ruimte die ze innemen. Basilicum, salades en erwten die je teelt voor hun smakelijke kiemen kun je continu blijven oogsten, waardoor je uiteindeli­jk meer hebt.

Giet slimmer

Begraaf een potje naast dorstige gewassen zoals komkommers en courgettes, zodat het water direct naar de wortels gaat.

Bemesten

Bemest vruchtdrag­ende gewassen zoals courgettes voor een grotere oogst. Je kunt kaliumrijk­e tomatenvoe­ding gebruiken of zelfgemaak­te smeerworte­lgier.

Variëteite­n kiezen

Als je weinig ruimte hebt, kies dan variëteite­n die een overvloedi­ge oogst geven. Kies bijvoorbee­ld voor de rode biet ‘Detroit’ en de minikomkom­mer ‘La Diva’.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands