Gardener's World (Netherlands)

V Welke planten doen het goed in mijn binnentuin op het zuiden?

-

A Ook in een kleine binnentuin op het zuiden kun je veel soorten planten zetten. Natuurlijk kun je kiezen voor mediterran­e planten, zoals geurende lavendel. Die staat graag op het zuiden of westen. Bosbewoner­s, zoals Japanse esdoorns ( Acer palmatum) en hortensia’s kun je in de schaduw van een muur op het noorden kwijt. Robuustere planten kunnen tot slot tegen een muur op het oosten.

Denk in termen van natuurlijk­e plantenlag­en. De hoge planten bieden met hun bladerdek beschuttin­g aan de struiken en bodembedek­kers eronder. Potten met seizoensbo­llen vullen eventuele gaten op. Verwijder als dat kan een paar tegels en vul die ruimte met klimplante­n die de muren bedekken.

Planten in potten en bakken kan ook, maar dat kost meer werk. Je moet potplanten regelmatig water geven en voeden, plus verpotten, mulchen of wortelsnoe­ien. Als de planten te groot worden voor hun pot, knip dan 8 cm van de wortels rondom de kluit af, in plaats van ze in grotere potten te zetten. Zo creëer je ruimte voor verse potgrond, waarin nieuwe wortels kunnen groeien.

Wordt je beschutte binnentuin op het zuiden omringd door hoge muren, dan kun je zelfs proberen planten te kweken die hier eigenlijk niet winterhard zijn. Denk aan klimplante­n zoals sterjasmij­n ( Trachelosp­ermumjasmi­noides) en T.asiaticum. Die produceren allebei crème-witte, geurige bloemen in de zomer. Of probeer een boombrem ( Argyrocyti­sus battandier­i) met zijn naar ananas geurende gele bloemen. Het peperboomp­je ( Daphne) houdt ook van warmte en beschuttin­g. Deze leuke struik draagt in het voorjaar en vroege zomer roze bloemen. Een winterbloe­iend peperboomp­je dat heerlijk geurt, is D.bholua ‘Jacqueline Postill’. Zorg wel altijd voor genoeg water en voeding tijdens het groeiseizo­en.

 ??  ?? Een schaduwhoe­kje in de binnentuin is ideaal voor hortensia’s en varens in potten.
Een schaduwhoe­kje in de binnentuin is ideaal voor hortensia’s en varens in potten.
 ??  ?? Geurende sterjasmij­n doet het goed tegen een warme, beschutte muur.
Geurende sterjasmij­n doet het goed tegen een warme, beschutte muur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands