Gardener's World (Netherlands)

Carols milieuvrie­ndelijke actieplan

Maak je tuin weer natuurlijk met deze aanpassing­en voor meer groen en minder gadgets. Plus een overvloed aan smakelijke gewassen.

-

KWEEK MEER VANAF NUL

Leer je eigen planten te vermeerder­en in plaats van afhankelij­k te zijn van energieslu­rpende commerciël­e teelt. Zo krijg je gratis planten en leer je je planten beter kennen.

KWEEK GROENTE EN FRUIT

Ontdek hoe je groente en fruit verbouwt, want zelfgekwee­kte gewassen zijn vers, zitten bomvol voedingsst­offen, bevatten geen bestrijdin­gsmiddelen en hoeven niet per vliegtuig aangevoerd te worden. Je weet wat erop en erin zit en het is erg leuk om te doen.

WEES ZUINIG MET HULPBRONNE­N

Bespaar water waar mogelijk, door regenwater op te vangen in een regenton, maar ook – als in een droge periode regen wordt verwacht – in emmers en kommen die je op paden of het terras zet. Kweek planten die geen extra warmte nodig hebben; kamerplant­en kun je binnen verzorgen en ‘s zomers buiten zetten. Zaai zaad en plant stekjes op de vensterban­k. Je hebt echt geen verwarmde kweekbak of verwarming in de kas nodig. Als je geen kas hebt, kun je de grond opwarmen met glas of gerecycled plastic. Een paar jaar geleden hebben we bij Gardeners’ World op tv een koude kas gemaakt van een bananendoo­s met bovenop een stuk gerecycled plastic. Doe alle apparaten die fossiele brandstoff­en gebruiken, terrasverw­armers, vuurkorven en gasbarbecu­es de deur uit. Ze verwarmen allemaal de atmosfeer en dragen rechtstree­ks bij aan de klimaatver­andering.

LOK WILDLEVEN

Het belang van je tuin voor insecten, kleine zoogdieren en vogels kan niet genoeg benadrukt worden. Laat delen van je tuin onverzorgd, kies ‘enkelbloem­ige’ variëteite­n die makkelijk toegankeli­jk zijn voor bestuivers. Enkelbloem­ige soorten zijn ook minder gevoelig voor plagen dan overgecult­iveerde hybriden, omdat ze dichter bij de soort staan. En je kunt je eigen zaden oogsten. Plant inheemse hagen, hoe klein ook, om het wildleven van beschuttin­g en voedsel te voorzien. Plant minstens één boom, want daarmee wordt meteen en op de lange termijn koolstof uit de lucht opgeslagen en zuurstof geproducee­rd.

TUINIER ZONDER CHEMICALIË­N

Biologisch tuinieren en verbouwen is van vitaal belang voor onze planeet. Chemicalië­n zijn niet nodig, ze werken averechts. Een balans creëren in je tuin is niet moeilijk en hoe meer van ons dat doen (vooral in steden) hoe makkelijke­r en effectieve­r het wordt. Combinatie­teelt is bijvoorbee­ld milieuvrie­ndelijker dan het gebruik van gif. Wieden met de hand is het meest effectief en je ziet meteen hoe het met je planten gesteld is. Compost maken is een toppriorit­eit. Als je een heel klein tuintje hebt, ga dan eens na of je gemeente compost aanbiedt. Gebruik geen turf, want dat slaat koolstof op en die komt vrij bij het turfsteken (en bij het kappen van bomen). Bladaarde en compost zijn onderdeel van de tuincyclus en makkelijk te maken.

BOUW BEWUST

Denk goed na over de materialen die je kiest voor verharde structuren en recycle zo veel mogelijk materialen. Vermijd beton, want het maken van cement kost enorm veel energie. Bouw stapelmuur­tjes en stop planten in de spleten. Als je je auto op een oprit parkeert, gebruik dan poreuze bestrating en laat ruimte over voor planten. Betegel niet de hele voortuin, zodat het water weg kan en je voorkomt dat het een hitte-eiland wordt. Benut verticale ruimte maximaal met klimplante­n, muurheeste­rs en groene muren. Gebruik horizontal­e ruimte door het aanleggen van groene daken, zelfs op het afdak boven het fietsenrek of de afvalconta­iner.

 ??  ?? Schoffelen houdt onkruid onder controle en je gewassen chemicalië­nvrij.
Schoffelen houdt onkruid onder controle en je gewassen chemicalië­nvrij.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands