Gardener's World (Netherlands)

Veldsalie

Salvia pratensis

-

Zowel plantenlie­fhebbers als wilde bijen zien mij maar wat graag bloeien. In het verleden stond ik in hoog aanzien, met name mijn familielid Salvia officinali­s, vanwege haar geneeskrac­htige eigenschap­pen en kwaliteite­n. Mijn botanische naam Salvia is afgeleid van het Latijnse salvo, salvere, wat gezond maken, genezen of helen betekent.

Ik, de aantrekkel­ijke en rijk met indigoblau­we lipbloemen beladen veldsalie ( Salvia pratensis), ben één van de schoonste sieraden van de inheemse flora. Ik ben een overblijve­nde plant uit de lipbloemen­familie ( Lamiaceae) en verdien een zonnige, prominente plek in de tuin. Mijn rechtopsta­ande bloeisteng­els met een hoogte tussen 30-70 cm zijn vierkant en taai en bovenaan klierachti­g behaard, wat kleverig aanvoelt. Ik groei op droge tot vochtige, voedselarm­e tot matig voedselrij­ke bodems, maar kan heel goed droogte verdragen, aangezien mijn wortels meer dan een meter diep in de grond kunnen wortelen. In tuinen bloei ik vaak uitbundige­r dan bekende salie-cultivars. Ik bloei van eind april tot juli en mijn bloemen staan paarsgewij­s in een soort aar. De bovenlip van mijn bloem is sterk gebogen en lijkt op de vorm van een antieke helm. De kleur van mijn bloemen is diepblauw en heel zelden roze of wit. Ik ben een belangrijk­e drachtplan­t. Het zijn vooral mijn nectarrijk­e bloemen met wit stuifmeel, waar hommels, groefbijen, zandbijen en metselbije­n en dag- en nachtvlind­ers graag op afkomen.

Mijn bloemen zijn ook bekend vanwege het bijzondere bestuiving­smechanism­e: een bezoekende hommel activeert ‘ongewild’ twee meeldraden die stuifmeel op de rug van de hommel drukken.

In tuinen ben ik goed te combineren met andere inheemse wilde planten zoals gele morgenster, gewone margriet, blaassilen­e, prachtanje­r, zeepkruid, duifkruid en wilde marjolein. Na het terugknipp­en van mijn bloemsteng­els kan ik in de nazomer nog een keer bloeien.

Ik heb ook diverse culinaire mogelijkhe­den. Van april tot mei zijn mijn malse bladeren en scheuttopp­en te gebruiken in salades, sauzen en soepen. De tot juni sappige stengels geven uitgeperst een heerlijk zoet sap.

 ??  ?? Terwijl de tuinhommel nectar komt drinken wordt haar rug via de uitgeklapt­e helmdraden bedrukt met stuifmeel of pollen.
Terwijl de tuinhommel nectar komt drinken wordt haar rug via de uitgeklapt­e helmdraden bedrukt met stuifmeel of pollen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands