Gardener's World (Netherlands)

Een kind kan de was doen

- Awieggers@fnl.nl

Kinderen kunnen heel veel dingen die wij als volwassene­n veel te snel af lijken te leren. Ze lopen op elkaar af en leggen contact. Niets geen verlegen gedoe. Gewoon, “hoi, ik vind jou leuk, zullen we vrienden zijn?” Dat is toch een vaardighei­d waar je je leven lang iets aan hebt. Waarom worden we daar dan steeds ongemakkel­ijker in?

Het zelfde geldt voor tuinieren. Kinderen snappen de natuur, ze snappen tuinieren. Het zijn natuur talenten. Waarom groeit het overgrote merendeel van ons dan op om een tegeltuin aan te leggen, en ons heel druk te maken over hoe netjes onze tuinen zijn? We lijken het te verleren, dat tuinieren. In plaats daar van gaan we de tuin zien als een plek die moet worden bijgehoude­n – niet als een plek om de seizoenen ultiem te beleven en te delen met allerhande dieren en insecten.

Het is daarom dat ik het sinds corona heel erg mis om kinderen les te geven. Met een meute kinderen bloemen en groente zaaien, minivijver­s maken en egelpoep determiner­en: er is niets mooiers! Ik heb mij tijdens deze lockdown daarom volledig op een kinderboek gestor t, waarin ik alles deel wat ik normaal met mijn klasjes natuur talentjes zou delen. Ik hoop dan ook dat de jonge lezers het nooit zullen verleren (en stiekem ook dat ze voor altijd zo ongedwonge­n op anderen af blijven stappen). Ik deel exclusief een preview van dit boek met jullie op pagina 92.

Ook willen we als redactie heel graag weten hoe jullie tuinieren met jullie (klein)kinderen. Hebben jullie tips? Wat vinden jullie natuur talentjes leuk om te doen, en hoe pakken jullie dat aan? Deel het met ons! Hoe je dat doet, lees je op pagina 6.

Deze maand staat niet alleen in het teken van het zo jong mogelijk enthousias­meren van potentiële tuiniers. Het gaat ook om klimaat tuinieren (zoals je kunt ontdekken op pagina 42), om nu nog lekker een moestuin star ten (zoals Alan uitleg t op pagina 36), én om ultiem genieten van de seizoenen. Ik hoop dan ook dat je ook dit nummer weer lekker meesjouwt de tuin in, en je geniet van alle inspiratie en praktische tips.

Geniet van dit nummer, hopelijk buiten, in de zon.

Liefs,

Kinderen snappen de natuur en tuinieren. Het zijn natuurtale­nten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands