Gardener's World (Netherlands)

Monty’s favoriete schaduwpla­nten.

Worstel je met schaduwple­kken? Wanhoop niet, want Monty laat zijn licht schijnen over de vele mooie planten die in de schaduw juist goed gedijen.

-

Als een plant twee of drie uur zonlicht per dag krijgt, verdraagt hij meer schaduw

dan je zou verwachten.

Een aantal jaren geleden hebben we de boomgaard gerooid. Niet de hele boomgaard, dat begrijp je, maar wel een groot deel. Zoals altijd begon het met een simpel idee: we wilden een groot perk onder de appelbomen maken, met veel struiken en vooral botanische rozen. Dit idee kwam voort uit de al langer bestaande wens om tussen de appelbomen in de boomgaard gesnoeide buxushagen en rozen te planten. Ik had een foto gezien van een tuin in Normandië, met weelderige struiken boordevol rozen onder de dikke takken van volwassen appelbomen. Prachtig. Maar vanwege meeldauw is buxus te riskant en trouwens, onze boomgaard is te klein en de appelbomen staan te dicht bij elkaar om dit idee te ver wezenlijke­n. Hoe dan ook, zo werkt het in deze tuin: een idee leidt tot niets, maar laat iets anders ontkiemen.

Dus onze boomgaardb­edden, zoals we ze al snel noemden, veranderde­n in het jaar daarna van vorm en afmeting. Ze begonnen als een groot vierkant, maar verdreven daarna de oude composthoo­p van zijn plek en omsingelde­n Toms Schuurtje. En voordat we er erg in hadden, namen ze een paar lange zijborders in beslag die helemaal tot de tuingrens doorliepen. Wat werd geboren als een ambitieuze struikbord­er, groeide uit tot een complete tuin die niet veel kleiner is dan de Jewel Garden.

Maar in tegenstell­ing tot in de Jewel Garden hadden we hier te maken met de schaduw van de appelbomen, hun boomwortel­s in de grond en het feit dat die veel vocht opzuigen. Hiertegeno­ver staat de zeer zware grond, die dankzij vijf jaar mulchen wel iets luchtiger is geworden, maar nog steeds uit klei bestaat. Tijdens de overstromi­ngen van de vorige winter hebben de laatste zes meter van de twee lange borders langdurig onder water gestaan.

Ik begon met het bestellen en planten van de rozen. De meeste waren botanische rozen, zoals Rosa californic­a ‘Plena’, R. majalis, R. ‘Dupontii’, R. cor ymbifera en R. × alba. Deze zijn sterk, hebben veel aanpassing­svermogen en kunnen tegen lichte schaduw. Ik bestelde ook ramblerroz­en die de appelbomen in moesten groeien, waaronder R. ‘Ethel’, ‘Aimée Vibert’, R. multi flora ‘Carnea’, R. ‘Climbing Cécile Brünner’ en nog een tiental andere soorten. Een waarschuwi­ng wat betreft ramblerroz­en in bomen: weet waar je aan begint. Die van ons zijn fantastisc­h en ik heb er absoluut geen spijt van, maar nu, vijf jaar later, zijn de meeste groter dan de bomen waarin ze groeien, dus moeten ze elk jaar behoorlijk worden teruggesno­eid om de bomen te beschermen. En appels plukken is een stekelige aangelegen­heid geworden.

Vervolgens kozen we een kleurenthe­ma. Zo gaan we in alle delen van de tuin te werk: we kiezen een kleurenpal­et en selecteren dan de planten die daarin passen. Dat doen we liever dan beginnen met bepaalde planten waaraan we de kleuren van de omringende planten moeten aanpassen. Misschien komt het door

dat Sarah en ik eigenlijk designers zijn en niet zozeer plantenmen­sen. We zien de details van afzonderli­jke planten als kleine delen van een groter geheel, in plaats van dat we een geheel opbouwen uit een verzamelin­g van afzonderli­jke planten. Beide methoden werken, en de ene is niet beter dan de andere. Hoe dan ook, we wilden roze, pruimkleur­ige, blauwe en koperen tinten, met af en toe een sprankje wit waarin de kleur van de appelbloes­em terugkomt.

Ken je schaduw

Schaduw bestaat in vele soorten, intensitei­ten en vormen. Verandert de schaduw in de loop van de dag of met de seizoenen? Is de grond droog of nat? Hoe diep is de schaduw op de donkerste en lichtste momenten? Is er voor in de border net zoveel schaduw als achterin? In het geval van lange borders aan weerszijde­n van een pad, zoals in onze boomgaard: krijgen de twee zijden evenveel schaduw? Hoe varieert de schaduw over de gehele lengte?

Als je de antwoorden op deze vragen hebt, kun je beplanten op basis van meer kennis en inzicht. Veel voorjaarsb­loeiende vaste planten en bollen willen bijvoorbee­ld zoveel mogelijk zon, maar omdat ze bloeien voordat de bomen vol in blad staan, zijn ze uitgebloei­d tegen de

We zijn designers en beschouwen de details van afzonderli­jke

planten als kleine delen van een groter geheel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De appelbomen vormen een schaduwrij­ke maar natuurlijk­e steunstruc­tuur
voor klimmende rozen.
De appelbomen vormen een schaduwrij­ke maar natuurlijk­e steunstruc­tuur voor klimmende rozen.
 ??  ?? In mei staan de schaduwrij­ke
boomgaardb­edden vol bloeiende indianenbl­oemen, vergeet-me-nietjes en tulpen.
In mei staan de schaduwrij­ke boomgaardb­edden vol bloeiende indianenbl­oemen, vergeet-me-nietjes en tulpen.
 ??  ??
 ??  ?? Monty beplantte de donkere hoekjes in de boomgaardb­edden met schaduwmin­naars, zoals deze niervaren ( Dryopteris).
Monty beplantte de donkere hoekjes in de boomgaardb­edden met schaduwmin­naars, zoals deze niervaren ( Dryopteris).
 ??  ?? De oogverblin­dende Dahlia
‘Rothesay Reveller’ zorgt langdurig voor kleur, zelfs in de schaduw.
De oogverblin­dende Dahlia ‘Rothesay Reveller’ zorgt langdurig voor kleur, zelfs in de schaduw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands