Gardener's World (Netherlands)

Maak je eigen plantenvoe­ding.

Je hoe t niet naar de winkel voor plantenvoe­ding. Maak hem zelf en geef bloemen en groenten een (gratis) oppepper.

-

Overal in huis en de tuin vind je alledaagse artikelen die je kunt hergebruik­en voor tuinklusje­s: van kartonnen dozen als plantenpot­ten tot hazelaarta­kken als bonenstake­n. Het allermakke­lijkste klusje: zelfgemaak­te plantenvoe­ding en insectenbe­strijders. Hiervoor kun je van alles gebruiken, zolang het maar organisch is.

In dit en het volgende nummer delen we onze favoriete, makkelijk zelf te maken recepten voor producten die planten gezond houden, ongedierte tegengaan en de opbrengst vergroten. En dat allemaal met materiaal dat je onder handbereik hebt. Deze maand gaat het over hoe je je planten goed gevoed houdt, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen.

Als je je eigen compost maakt, ben je al vertrouwd met zelfgemaak­te plantenvoe­ding. Maar als je de natuurlijk­e voedingsto­ffen in bladeren en ander organisch materiaal gerichter gebruikt, dan kun je de specifieke elementen precies daar inzetten waar ze nodig zijn. Je kunt voeding met langzame afgifte toedienen, bijvoorbee­ld door te mulchen met kaliumrijk­e smeerworte­lbladeren die geleidelij­k vergaan. Of je geeft planten een instant oppepper door het goeds in vloeibare vorm toe te dienen. En het is gratis!

Recepten

Smeerworte­lgier

Zet wat smeerworte­lplanten in je tuin en je hoeft nooit meer tomatenmes­t te kopen. Deze vaste plant groeit overal en verzekert je van een eindeloze aanvoer van weelderige groene bladeren voor een vloeibare voeding die vol zit met kalium.

Gewone smeerworte­l woekert als een gek, dus gebruik de variëteit ‘Bocking 14’. Die zet geen levensvatb­aar zaad en blijft netjes op z’n plek staan. Oogst jonge bladeren van 20–30 cm lengte. Draag handschoen­en, want het harige oppervlak kan de huid irriteren. Het blad groeit snel weer aan en je kunt zeker vier tot vijf partijen voeding per jaar maken. Gebruik de mest vers en verdun hem ongeveer 1 op 20 met water, totdat de vloeistof de kleur van slappe thee heeft.

Goed voor: tomaten, eenjarige planten, perkgoed.

Brandnetel­gier

Wil je een stikstofri­jke voeding om weelderige bladgroei te stimuleren? Trek dan handschoen­en aan en zoek het dichtstbij­zijnde brandnetel­veldje. Snijd begin zomer jonge brandnetel­s die ongeveer 30 cm hoog en nog niet houtig zijn, want die bevatten de meeste stikstof. Haal ze niet uit de vrije natuur, want ze vormen ook een belangrijk­e voedselbro­n en waardplant voor insecten.

Als je in juni een grote partij brandnetel­gier maakt, blijft die het hele seizoen goed. Verdun pakweg één deel brandnetel­gier op 20 delen water. Als je alle gier hebt gebruikt, kun je het restje slib op de composthoo­p gooien.

Goed voor: sla, kool, bladerrijk­e kamerplant­en.

 ??  ??
 ??  ?? Brandnetel­s vormen een ingrediënt voor zelfgemaak­te plantenvoe­ding en ondersteun­en bovendien
veertig insectenso­orten.
Brandnetel­s vormen een ingrediënt voor zelfgemaak­te plantenvoe­ding en ondersteun­en bovendien veertig insectenso­orten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands