Gardener's World (Netherlands)

Wij zijn gek op juni

- STER VAN DE MAAND Lilium ‘Claude Shride’

Om zijn borders vol zonnige zomerkleur­en.

Het afgelopen jaar is nog maar eens duidelijk geworden hoe belangrijk de tuin wel niet is voor ons welbevinde­n. En nog altijd biedt de (extra) aandacht die we aan onze tuin kunnen schenken ons veel voordelen. Niet alleen maakt tuinieren de spieren los en het hoofd leeg, we profiteren ook nog eens volop van onze inspanning­en. Dat kunnen heerlijke, slakkenvri­je kroppen sla zijn, maar ook borders vol zonnige zomerkleur­en. Om even een Nederlands spreekwoor­d te citeren: achter de coronawolk­en schijnt de tuin. Dit is een martagon (of Turkse) lelie. De vorm van de bloemen lijkt op een tulband, vandaar zijn naam. Deze lelies zijn niet dezelfde als hun grote, extravagan­te familieled­en. De Turkse lelie is veel subtieler en (durven we dat te zeggen?) mooier. De lelies maken van een hoekje dat ietwat in de schaduw staat echt een exotisch oord. Op de foto staan ze tussen vrouwenman­tel, wat een prima partner is voor een tulband, en schout-bijnacht. Ook al zo'n doorgewint­erde hoofddekse­ldrager. Op zijn best in een klein beetje schaduw. Vermeerder uit zaad of door na de bloei de broedbolle­tjes uit te graven.

HxB 120 cm x 40 cm

ZOETE KLEUREN

Deze felrode anjer ( Dianthus) is een opvallende verschijni­ng en trekt onmiddelij­k de aandacht. Hier lijkt het wel alsof hij op het punt staat om de abrikoosge­le toorts (Verbascum) een vuurtje te geven.

Dianthus cruentus

Mooi voor in een grindtuin of vooraan in een border. Na de bloei terugsnoei­en voor nieuwe groei volgend jaar.

HxB 60 cm x 15 cm

Verbascum ‘Clementine’

Bloeien slechts kor t, maar staan het liefst in goed doorlatend­e grond in de zon. Favoriete snack van rupsen van de kuif vlinder. HxB 120 cm x 60 cm

LA VIE EN ROSE

We kunnen het niet maken om in deze junibijdra­ge de roos onbesproke­n te laten. We hebben ons deze keer ingehouden en er slechts één uitgepikt. Maar niet zomaar eentje. Deze roos is sterk en makkelijk, bloeit langdurig, geurt lichtjes en is zeer goed bereikbaar voor bijen.

Rosa ‘ Ballerina’

Niet al te groot, dus zeer geschikt voor kleine tuinen. Alle rozen hebben ongeveer vijf uur zon per dag nodig voor een goede bloei.

HxB 120 cm x 120 cm

RODE OORTJES

Aan sommige planten is geen ontkomen aan. Ze springen eruit en trekken meteen je aandacht. Deze Primula is er zo één. Je kunt de combinatie van felrood en mauve niet missen. Het kattekruid ( Nepeta) erachter is ook mooi, maar speelt een bijrol.

Primula vialii

Zet aan de rand van een schaduwrij­ke border, want hij gaat hangen als hij uitdroog t. Dicht bij water vindt hij ook fijn.

HxB 60 cm x 30 cm

Nepeta racemosa ’Walker’s Low’

Een van de makkelijks­te borderplan­ten en een favoriet van bijen. Snoei na de bloei voor een t weede opleving. HxB 60 cm x 50 cm

OP DE KERMIS

We hadden het vorige maand al over de baardiris, en het we raken er maar niet over uitgepraat. Er zijn dan ook zoveel verschille­nde kleuren en variëteite­n. Neem nu deze opvallende geel/oranje ‘Carnival Time’, die van elke border een feestje in de tuin maakt.

Iris ’Carnival Time’

Baardiriss­en houden van zon en goed gedraineer­de grond. Zorg er bij het planten voor dat de rizoom (wortelstok) boven de grond blijf t. Deel in juli/ augustus.

HxB 80 cm x 30 cm

SCHERMEN MET BLOEMEN

De weidekerve­l in de achtergron­d van deze foto is een familielid van het fluitenkru­id dat je veelal langs de kant van de weg aantreft. Zijn dieppaarse stelen geven de border iets exotisch en sluiten mooi aan bij de duizendkno­op. De iris heeft zich opgedronge­n als een soort wethouder Hekking, maar dat vinden we niet erg.

Anthriscus sylvestris ‘Ravenswing’

Heeft de neiging zich te gedragen als fluitenkru­id, dus kop regelmatig om over woekering te voorkomen. Vatbaar voor valse meeldauw als ze te dicht op elkaar staan. HxB 100 cm x 30 cm

Persicaria bistorta ‘Superba’

Snelle groeier. Graaf te dicht op elkaar staande planten op en deel ze in het voor- of najaar. Houdt van nat te grond, dus ideaal bij een vijver.

HxB 90 cm x 90 cm

WIJ HOUDEN VAN ORANJE

De incalelie is niet de makkelijks­te tuinplant, maar zoals je op de foto kunt zien, wel een zeer mooie toevoeging aan je border. De oranje kleuren steken prachtig af bij de doorgaans zachtere kleuren in de vroege zomer. Ze doen ook goed in potten.

Alstroemer­ia ' Inticancha Bryce'

Staat graag in de volle zon of halfschadu­w en bloeit erg lang. Vermeerder in het voorjaar middels delen. HxB 30 cm x 30 cm

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands