Gardener's World (Netherlands)

Red de bij

De tuinen staan in bloei, het zonnetje schijnt. In je tuin kun je nu volop genieten van je bloemen en planten net zoals de bijen, hommels en andere insecten doen. Voor hen is in deze periode belangrijk voedsel te halen.

-

Iedere maand geeft de Bijenstich­ting tips om je tuin nog natuurvrie­ndelijker te maken.

Ze vliegen de hele dag op en neer en op de achtergron­d hoor je ze vaak zoemend bezig. Wil je de bijen en hommels goed volgen? Plant dan wat zonnebloem­en in je tuin. In het har t van deze bloemen blijven ze vaak wel tien minuten zit ten om nectar op te vangen en stuifmeel te verzamelen. Een mooi moment om foto’s te maken of mee te doen met de hommeltell­ing ( bijenstich­ting.nl/ hommeltell­ing/).

Bijen en p lan en

Zonnebloem­en

Het zaaien van zonnebloem­en is heel simpel. Zoek een zonnig plekje in je tuin, graaf een kuiltje van maximaal 2 cm, leg het zaadje erin, bedek het zaadje met aarde en giet wat water over de plek. Voer je dit klusje nu uit, dan heb je in de zomer prachtige bloemen staan waar weer heel wat diertjes mee vooruit kunnen. De zonnebloem­en worden niet al te groot, ongeveer 1 meter hoog, dus je hoeft ze niet op te binden.

Tuinbladsn­ijder

Tuinbladsn­ijders zijn behangersb­ijen.

Je kunt ze onderschei­den van andere bijen doordat ze gaten in bladeren maken. Ze ‘behangen’ hun nestcellen met stukjes blad dat zijzelf knagen uit bladeren van allerlei planten. Als ze een stukje blad hebben uitgesnede­n, klemmen ze het tussen hun kaken en poten en nemen het mee naar het nest. Ook gekleurde bloemblaad­jes worden wel meegenomen.

De beharing van buikschuie­r-vrouwtjes is fel roodoranje en niet zwart zoals bij veel andere bijen. Het vrouwtje heeft brede kaken met vier tanden om blad mee te snijden.

De lengte van het vrouwtje is 11 – 12 millimeter en van het mannetje 9 – 11 millimeter. Daarmee behoren zij tot de kleinere behangersb­ijen. Deze typische zomersoort vliegt van mei tot september en is vooral te vinden in tuinen in dorpen en steden.

De tuinbladsn­ijder maakt graag gebruik van bijenhotel­s. Door deze in je tuin te plaatsen weet je zeker dat ze komen ‘logeren’ en mogelijk zie je ze dan rondvliege­n met stukjes blad of bloemblaad­jes. En met een grote variëteit aan planten in de buurt vindt deze bij je tuin zeker aantrekkel­ijk. Kijk voor een bijenhotel ook eens in de webshop van de Bijenstich­ting: www.bijenstich­ting.nl.

De tuinbladsn­ijder heeft geen voorkeuren qua voedsel en wordt op zowel inheemse als gekweekte bloemen waargenome­n. Een paar voorbeelde­n zijn vlinderblo­emigen als rolklaver en sint-janskruid en composiete­n als knoopkruid en (niet-dubbelbloe­mige) afrikaantj­es. Verder doen goudsbloem, kattenstaa­rt, rimpelroos en ezelsoor het prima in tuinen. De bernagie staat bekend als dé nectarplan­t voor de tuinbladsn­ijder.

 ??  ??
 ??  ?? De Bijenstich­ting zet zich in voor bijen en beschermt ze tegen uitsterven. Via cursussen, workshops en open dagen leer je alles over bijen. Je kunt ook altijd een kijkje komen nemen in de demonstrat­ietuin in Vorden, waar met veel vrijwillig­ers gewerkt wordt aan de bloemenbor­ders. Iedere maand geeft Jaap Molenaar, de directeur van het Bijen Educatiece­ntrum, ons in Gardeners’ World de perfecte tips om onze tuinen nog natuuren bijvriende­lijker te maken. www.bijenstich­ting.nl
De Bijenstich­ting zet zich in voor bijen en beschermt ze tegen uitsterven. Via cursussen, workshops en open dagen leer je alles over bijen. Je kunt ook altijd een kijkje komen nemen in de demonstrat­ietuin in Vorden, waar met veel vrijwillig­ers gewerkt wordt aan de bloemenbor­ders. Iedere maand geeft Jaap Molenaar, de directeur van het Bijen Educatiece­ntrum, ons in Gardeners’ World de perfecte tips om onze tuinen nog natuuren bijvriende­lijker te maken. www.bijenstich­ting.nl
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands