Gardener's World (Netherlands)

Wildleven

-

Het gefladder van de grote beer ( Arctia

caja) levert een prachtig gezicht op.

De grote beer ( Arctiacaja) is een grote vlinder met mooie wit met bruine voorvleuge­ls. Zijn achtervleu­gel is oranje met blauwzwart­e markeringe­n. Voor het tellen van deze nachtvlind­er wordt een vlinderval gebruikt. Wanneer deze nachtvlind­er overdag gestoord wordt, fladdert hij met zijn achtervleu­gels, wat een prachtig gezicht oplevert.

De grote beer komt verspreid over het hele land voor en is volgens de Rode Lijst een gevoelige, en daarmee een redelijke bedreigde, soort. De milde winters en het teruglopen van habibat zijn hier debet aan. De rupsen eten van kruidachti­ge planten zoals brandnetel en zuring, maar door onderhoud aan parken, tuinen en bermen loopt de populatie terug. Je kunt ze helpen door een stukje in de tuin speciaal in te richten voor kruidachti­ge planten. Dek je composthoo­p niet af, zodat rupsen een plekje hebben om te verpoppen en laat achter potten en schuren blaadjes ophopen tot een klein stapeltje.

Dit kun je tegenkomen

Het seizoen voor de behangersb­ijen is in volle gang. Van de vierduizen­d soorten die er bestaan zijn er drie die je het vaakst in de tuin zult aantreffen: de tuinbladsn­ijder ( Megachile centuncula­ris), de distelbeha­ngersbij ( M. ligniseca) en de grote bladsnijde­r ( M. willughbie­lla). Het mannetje van deze laatste lijkt wel handschoen­en te dragen! Het zijn solitaire bijen, dus ze nestelen in holtes in dood hout. De grote bladsnijde­rs gebruiken soms ook hangmanden. Ze happen ronde of rechthoeki­ge stukken uit bladeren van berken, rozen en goudenrege­n om hun nesten mee te bekleden. Hierop leggen ze hun eitjes op een mengsel van stuifmeel en nectar. Je kunt ze helpen door een bijenhotel met gaten van ongeveer 10-12 mm op te hangen op een hoogte van 1 à 2 meter.

Kijk ook uit naar ...

Jonge vogels. Veel soorten vliegen deze maand uit. Let vooral op de mereljonge­n op het gazon en pimpelmeze­n die zo geel zijn als vanillevla.

Gierzwaluw­en, die schreeuwen­d door de lucht vliegen en in gebouwen nesten. Om ze te helpen hang je een nestkast op.

De grote beer fladdert soms wild met zijn achtervleu­gels als waarschuwi­ng.

Dit is een prachtig gezicht.

 ??  ??
 ??  ?? Wees alert op jonge vogels op gazons.
Wees alert op jonge vogels op gazons.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands