Gardener's World (Netherlands)

Geniet van een late voorstelli­ng

Alan vervolgt zijn pleidooi voor laat gezaaide groente en legt deskundig uit waarom je nu moet zaaien.

-

Alan vervolgt zijn pleidooi voor laat gezaaide groente.

Niets geeft zoveel voldoening als het eten van een groente die zijn leven is begonnen als een zaadje in je hand.

Er is altijd een goede reden om zelf groente te kweken, maar het afgelopen hectische jaar heeft ons meer dan andere jaren geleerd dat het geen kwaad kan om minstens een handvol groenten te telen als aanvulling op de groenten die we in de winkel kopen. Er geeft niets zoveel voldoening als het kweken, oogsten, bereiden en eten van een groente die zijn leven is begonnen als een zaadje in je hand.

Deze hele keten van handelinge­n spreekt een soort oergevoel aan. Toen we stopten als jagers-verzamelaa­rs en nederzetti­ngen vormden, beseften we dat het verstandig

(en leuk) was om zelfvoorzi­enend te worden. Destijds hingen onze levens af van ons vermogen om land te bewerken. En in sommige opzichten deed die situatie zich opnieuw voor vanwege een virus dat ons thuishield. We beseffen hoe waardevol het stukje grond is dat we tuin noemen. Een tuin is niet alleen gezond voor onze geest, maar ook voor ons lichaam, omdat we er het hele jaar voedsel uit kunnen halen. Er zijn maar weinig mensen die genoeg land en tijd hebben om volledig zelfvoorzi­enend te worden, maar we kunnen allemaal een poging wagen om iets eetbaars te kweken. En juni is niet te laat om daarmee te beginnen. In deze tijd van het jaar is het risico op vorst geweken en stimuleert de warmere grond groenten en kruiden om sneller te groeien. Veel kruiden stammen uit mediterran­e contreien en hebben de voorkeur voor warmer weer. Dit betekent niet alleen dat je sneller resultaat ziet, maar ook dat de kans op succes veel groter is dan wanneer je te vroeg in koude, natte grond zaait. Je zult je verbazen over de groeisnelh­eid van groenten die je nu zaait. En dankzij die snelheid zullen ze veel malser zijn dan groenten die hebben moeten vechten tegen de elementen. Het is te laat om aardappele­n of plantuitje­s te poten, maar groenten uit de sperzie- en stokbonenf­amilie kun je nu direct op hun definitiev­e plek zaaien, zonder eerst zaailingen in potjes te moeten vertroetel­en.

Snelle sla en opeenvolgi­ng

Houd er rekening mee dat muizen dol zijn op bonenzaad, dus zaai royaler dan normaal. Zaai drie of vier stokboonza­den aan de voet van elke stok in een wig wam of rij. Dun de zaailingen uit zodat er een of twee plantjes overblijve­n – als je tenminste het geluk hebt dat 100% van de zaden is opgekomen. Bepaalde planten, zoals sla en radijsjes, groeien snel, dus houd je in en zaai elke tien dagen een rijtje van een meter, zodat je zorgt voor een gestage aanvoer in plaats van een eenmalige over vloed.

Ik span een koord over de grond en trek daar met een bamboestok een ondiepe geul langs. Daarna begiet ik de bodem van die geul met water, zodat de zaadjes op vochtige aarde terechtkom­en. Dan zaai ik dun en

Je zult je verbazen over de groeisnelh­eid van groenten

die je nu zaait.

hark ik de aarde lichtjes over de geul. Elk rijtje markeer ik met een label waarop ik de groentesoo­rt en de zaaidatum noteer. (Zo weet ik wanneer ik de hoop mag opgeven.)

Je hebt nog steeds tijd om koolraap te zaaien, en ook rode biet, wortelen, lenteuitje­s, er wten, pluksla, rucola, spinazie, snijbiet en knolraap. Waarom verbouwen niet meer mensen knolrapen, zoals ‘Snowball’?

Als je die nu zaait, groeien ze snel. Ze vormen een ware traktatie als je ze oogst wanneer ze de grootte van een golfbal hebben. Kook de rapen en serveer ze met gesmolten boter en vers gemalen peper.

Verbouw mais in groepen in plaats van in rijen voor een betere bestuiving en vollere kolven. Je kunt nu ook courgettes buiten zaaien op een plek met rijke grond en volle zon. Bescherm pas gezaaid zaad met ministolpe­n die je maakt van doormidden gesneden plastic frisdrankf­lessen. Zo geef je ze ook een goede start. Tomaten kun je nu buiten planten op een warme, zonnige plek. Als je geen tomaten, komkommers, courgette en mais uit zaad hebt opgekweekt, koop dan nu jonge planten of plugplante­n bij een postorderb­edrijf, tuincentru­m of kwekerij.

Houd kruiden tevreden

Kruiden kun je het beste dicht bij de keukendeur planten, want ook ‘s zomers regent het natuurlijk soms en je wilt op weg naar de planten niet doorweekt raken. Bijna alle kruiden houden van volle zon en goede drainage.

Munt moet je binnen de perken houden. Zet de plant in een grote, plastic pot met gewone tuingrond en graaf die pot in de tuin zodat de rand een paar centimeter boven de grond uitsteekt. De enthousias­te uitlopers zullen nog steeds een ontsnappin­gspoging wagen, maar je hebt nu meer kans om hun invasie terug te dringen dan met een plant in de volle grond.

Tijm doet het goed langs borderrand­en en daarachter staat salie mooi. De variëteite­n met gekleurd loof – ‘Purpurasce­ns’, ‘Icterina’ en ‘Tricolor’ – zijn aantrekkel­ijk en lekker. Bieslook is essentieel, dus neem meerdere pollen en splits ze om de beurt. En basilicum? Onmisbaar bij tomaten met olijfolie en wortelen met boter. Dat gezegd hebbende, basilicum kun je het beste binnen op een vensterban­k kweken. Zaai om de twee weken een paar zaadjes in een hergebruik­t plastic potje en word zelfvoorzi­enend.

 ??  ?? Alan oogst zijn courgettes regelmatig om de productie te stimuleren. Hoe kleiner, hoe malser en lekkerder.
Alan oogst zijn courgettes regelmatig om de productie te stimuleren. Hoe kleiner, hoe malser en lekkerder.
 ??  ??
 ??  ?? De geur van knoflookbi­eslook leidt de wortelvlie­g af.
De geur van knoflookbi­eslook leidt de wortelvlie­g af.
 ??  ?? Rode biet en snijbiet zijn familie van elkaar en houden van dezelfde groeiomsta­ndigheden, dus vormen ze goede combinatie­planten.
Rode biet en snijbiet zijn familie van elkaar en houden van dezelfde groeiomsta­ndigheden, dus vormen ze goede combinatie­planten.
 ??  ?? Sla ‘Lollo Rossa’ is niet alleen lekker, maar ziet er
in een pot ook mooi uit.
Sla ‘Lollo Rossa’ is niet alleen lekker, maar ziet er in een pot ook mooi uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands