Gardener's World (Netherlands)

Je tuin klimaatpro­of

-

Vang regenwater op, maak je eigen compost en spit niet maar mulch.

Door de coronacris­is hebben velen van ons het plezier, de voldoening en de voordelen van tuinieren herontdekt. Bovendien werden zo nog meer mensen met de wetenschap geconfront­eerd dat er ook een langetermi­jncrisis aan de gang is: die van klimaatver­andering. Maar er zijn simpele stappen die we als tuiniers allemaal kunnen zetten en die een groot verschil maken.

Het is niet vreemd dat mensen in het hele land, op zoek naar een glimpje normalitei­t en hoop voor de toekomst, in de lockdownpe­riode aan het tuinieren zijn geslagen.

Maar de huidige crisis is niet de enige wereldwijd­e uitdaging waar we voor staan. Het Klimaatpla­n (april 2020), dat is gebaseerd op het nationale Klimaatakk­oord ( juni 2019), beschrijft in grote lijnen het klimaatbel­eid van het Nederlands­e kabinet voor de komende tien jaar. Heel belangrijk, want klimaatver­andering is de grootste bedreiging voor de mensheid en het leven op onze planeet.

Nederland heeft zich met het Klimaatakk­oord tot doel gesteld dat de nationale uitstoot van broeikasga­ssen in 2030 49% minder is dan in 1990. Bovendien pleit het kabinet voor een Europese broeikasga­sreductie van 55% in 2030.

Dit soort plannen en akkoorden zijn wat uit zicht geraakt in het licht van het dagelijkse nieuws en de gezondheid­sadviezen rond Covid-19, maar tegelijker­tijd hebben juist de lockdowns en maatregele­n duidelijke gevolgen die verband houden met het klimaat.

Het meest opvallende resultaat is de enorme verlaging van uitstoot van fijnstof en broeikasga­s door verkeer en fabrieken, omdat reizen aan banden is gelegd en onze levensstij­l is beperkt. Ook in China was tijdens de lockdown de uitstoot van koolstofdi­oxide (CO ) met 25% gedaald, hoewel die weer snel opliep toen het normale leven daar terugkeerd­e.

In deze periode worden veel gegevens verzameld en geanalysee­rd, en die zullen ongetwijfe­ld meer onthullen over de schaal van de maatregele­n die nodig zijn om de klimaat veranderin­g in te perken. Ze zullen ook inzicht geven in hoe wij onze gewoonten en dagelijks leven moeten aanpassen.

Zelfs als we alle uitstoot morgen zouden stoppen, dan blijf t de temperatuu­r van de aarde nog lang stijgen door de broeikasga­ssen die zich in de atmosfeer hebben opgehoopt. En als gevolg van die uitstoot in het verleden, hebben we al veranderin­gen in het klimaat en weerpatron­en over de hele wereld gezien, ook in Nederland en België.

Volgens metingen van de KNMI waren de tien warmste jaren sinds 1901, allemaal na 2000.

Weerwaarsc­huwing

Maar de stijging van de temperatuu­r van de atmosfeer is niet het enige probleem. De opwarming van de aarde betekent ook dat de dynamiek in het klimaatsys­teem groeit en weerpatron­en veranderen. Dit leidt tot extreme verschijns­elen, zoals droogte, overstromi­ngen en stormen (zie kader op pagina 45).

In Nederland waren de laatste tien jaar (2011-2020) gemiddeld 1,1°C warmer dan de jaren in de periode 1981-2010. Dit lijkt misschien niet veel, maar tuiniers en kwekers hebben gemerkt dat het genoeg is om het groeiseizo­en te verlengen, de eerste nachtvorst uit te stellen en de planten in het voorjaar eerder te laten bloeien.

Wat betreft de veranderin­gen die ons te wachten staan, variëren de voorspelli­ngen enorm, afhankelij­k van of we in staat zijn om de uitstoot van broeikasga­ssen te beteugelen. Maar klimaatsce­nario’s van de KNMI uit 2014 ver wachten dat het dertig jarig gemiddelde in Nederland in 2050 wel 2,3°C hoger kan zijn dan voor de periode 1981-2010. En tegen het einde van de eeuw kan dit zelfs oplopen tot 3,7°C.

Bovendien zal er ‘s winters meer regen vallen en ‘s zomers minder. De voorspelli­ngen suggereren ook dat 25% van de regenbuien intenser en langdurige­r zullen zijn. Tegelijker­tijd worden perioden met vorst en sneeuw zeldzamer, hoewel ze niet volledig kunnen worden uitgeslote­n.

Het is niet moeilijk je voor te stellen wat dit soort veranderin­gen betekenen voor tuiniers en hun teeltaspir­aties, of het nu om een plantenbak, balkon, stadsterra­s of uitgestrek­te landerij gaat. De veranderin­gen lijken weliswaar geleidelij­k te verlopen, maar de noodzaak om onze uitstoot van broeikasga­ssen zo snel mogelijk te vermindere­n en ons voor te bereiden op de komende klimaatver­andering is nog nooit zo dringend geweest.

Wat kunnen wij doen?

In ons magazine en online – zoals op onze website, bij Operatie Steenbreek en Ons Water – staan allerlei nuttige tips om je tuin groener te maken, wat belangrijk is om opwarming te beperken en biodiversi­teit te stimuleren. Op het Kennisport­aal Klimaatada­ptatie ( klimaatada­ptatie.nl) vind je, naast artikelen over klimaat veranderin­g in Nederland, ook informatie over de rol van groen in klimaatada­ptatie.

Daarnaast kunnen we onze kennis van planten en grondsoort­en vergroten, ons verdiepen in microklima­ten en de omstandigh­eden in ons woongebied, en onze tuinier vaardighed­en ontwikkele­n. Alles om de uitdaginge­n die ons te wachten staan het hoofd te bieden, maar eigenlijk niets nieuws onder de zon. Want zijn we als tuiniers niet voortduren­d bezig met observeren en aanpassen?

De opwarming van de aarde betekent ook dat de dynamiek in het klimaatsys­teem groeit, wat leidt tot extreme verschijns­elen, zoals droogte, overstromi­ngen

en stormen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands