Gardener's World (Netherlands)

Vraag & antwoord

-

Antwoord op de meest gestelde tuinvragen.

AWil je aan je pronkerwte­n ( Lathyrus) een paar erg grote bloemen met lange, rechte stelen? Of wil je liever veel kleine bloemen aan wilder groeiende stengels? Voor shows wordt vaak gekozen voor de eerste optie, want dat staat mooier in vazen. De grote bloemen ontstaan door de stengels te dieven – net als bij tomaten. Alle energie gaat daardoor naar de enkele bloemen bovenin. Je blijft de zijscheute­n verwijdere­n wanneer je eenmaal de hoofdsteng­el hebt geselectee­rd, plus eventuele hechtranke­n. Apicale dominantie (waarbij de centrale stengel van een plant dominant is) speelt hier een rol. Het hormoon auxine, dat zich ophoopt in de top van de scheut, laat de stengel sterk groeien. Uiteindeli­jk wordt die te lang voor de stok waaraan hij vastgebond­en is.

De meesten van ons zijn zeer tevreden met planten die vol zitten met kleinere bloemen en vrolijk over netten krioelen. We nijpen de scheutpunt­en uit om apicale dominantie tegen te gaan en zo meer zijscheute­n en bloemen te krijgen. De hechtranke­n laten we met rust, zodat we de planten niet hoeven aan te binden. De ranken beginnen recht en krullen zodra ze zich ergens aan vast kunnen grijpen. De twee helften krullen in tegengeste­lde richtingen, zodat ze de plant aan zijn steun trekken zonder het te draaien. Je hebt misschien geen tijd om showexempl­aren te kweken, maar kijk wel af en toe hoe de planten groeien – het is fascineren­d!

ADe beste planten voor een onverwarmd­e serre zijn soorten die nét niet winterhard zijn. De serre beschermt de planten in de winter tegen vorst, en misschien wel belangrijk­er tegen over vloedige neerslag. Planten buiten gaan namelijk vaak eerder dood door de nattigheid dan de kou.

Verder schrijf je dat je serre erg koud is in de winter, maar erg heet in de zomer. Installeer dus eerst iets om in de winter de serre wat warmer te krijgen en verbeter voor de zomer de ventilatie (maar zonder tocht te creëren). Je kunt dan namelijk uit veel meer soorten planten kiezen.

Heb je genoeg ruimte, probeer dan de prachtige Nieuw

Zeelandse boomvaren Dicksonia squarrosa. Die is compacter dan de soorten die je buiten vaker ziet. Ook een bloeiende klimplant behoort tot de mogelijkhe­den, zoals Hardenberg­ia violacea met paarse bloemen of Jasminum polyanthum voor zijn geweldige geur. Zet ook nog een of twee schalen met de vetplant Echeveria elegans neer. Die is tevreden met een plekje in de zon op een vensterban­k.

Probeer ook de Chileense lantaarnbo­om ( Crinodendr­on hookerianu­m) met rode bloemen, of een van zijn cultivars, zoals ‘Ada Hoffmann’ die roze bloeit. Hoewel deze struik soms ook buiten kan overleven, houdt hij niet van wind en kou. Hij houdt bovendien van zuurdere grond, dus in een pot met de juiste potgrond in de serre zou hij het goed moeten doen.

Ligt je serre op het noorden en krijg t hij minder licht, kies dan planten die houden van wat meer schaduw. Denk aan de krulvaren Nephrolepi­s exaltata ‘Bostoniens­is’ met zijn dichte massa middelgroe­ne bladeren, en de vredesleli­e ( Spathiphyl­lum wallisii ) met zijn witte bloemen en donkergroe­ne blad. Aglaonema ‘Silver Queen’ heeft zilvergrij­s blad met donkergroe­ne doortekeni­ng. Verder zijn bladbegoni­a’s verkrijgba­ar in vele patronen en kleuren. De Mexicaanse bergpalm ( Chamaedore­a elegans) en de kentiapalm ( Howea forsterian­a) houden van een hoge luchtvocht­igheid, dus zet ze dicht bij elkaar of plaats ze op een bak met natte keien.

AHet kan zijn dat je kliplelies ( Nerine), omdat ze nog maar kort daarvoor geplant waren, nog niet voldoende tijd gehad hebben om zich te vestigen. Maar als ze op de juiste plek staan, is de kans groot dat ze dit jaar alsnog gaan bloeien. Kliplelies houden van een zonnige, goed afwaterend­e plek. Je moet ze bovendien niet te diep planten; de ‘nek’ van de bol moet boven de grond uitsteken. Ze houden ook van genoeg water en het zijn vrij hongerige planten. Voed ze tijdens de bladgroei met een vloeibare mest en ze zullen veel voeding opslaan in de bollen.

Eind zomer, wanneer de bloemknopp­en worden aangemaakt, moet je controlere­n of ze niet compleet droog staan (wat in deze tijd van het jaar vrij gebruikeli­jk is). Geef ze in dat geval ruimschoot­s water. Het extra water helpt ze om tot leven te komen en hopelijk te gaan bloeien. Kop de bloemen na de bloei, zodat de plant zijn energie weer in de bol kan opslaan voor volgend jaar.

AVoordat je een dakterras vult met potten, is het belangrijk om te weten hoeveel gewicht het dak kan dragen. Wat betreft de planten: veel klimplante­n doen het goed op een dak in grote potten met een trellis, obelisk of andere klimconstr­uctie. Probeer bijvoorbee­ld Clematis ‘Early Sensation’ die wit bloeit, of kamperfoel­ie Lonicera periclymen­um ‘Sweet Sue’ met zijn geurende, crème-witte bloemen.

Het is nu te laat, maar zaai volgend voorjaar eenjarige klimplante­n, zoals Cobaea scandens.

Die heeft grote, klokvormig­e paarse en groene bloemen. Spaanse vlag ( Ipomoea lobata) bloeit met rood-oranje, buisvormig­e bloemen. En de Lablab purpureus ‘Ruby Moon’ heeft paars en groen blad, roze en witte bloemen en donkerpaar­se peulen. Maar vergeet ook de eetbare planten niet, zoals pronkbonen. Een mooie soort is ‘Lady Di’, met rode bloemen. Zaai daarbij volgend voorjaar een mix van eenjarige wilde bloemen om bestuivers aan te trekken. Zo maak je je dakterras helemaal af.

AMulch is geweldig om onkruid te onderdrukk­en, omdat het ervoor zorgt dat er geen licht bij hun zaden komt en ze dus niet zullen ontkiemen. Wil je je dahlia’s voortaan beschermen, knip ze dan terug na de eerste vorst. Mulch vervolgens niet het hele bloembed, maar hoop de mulch op rondom de individuel­e dahlia’s, met een diameter van ongeveer 30 cm.

Dit beschermt de knollen, die zich niet ver van de hoofdsteng­el van de plant verspreide­n. Laat de rest van het bloembed vrij, zodat de zaden van de eenjarige planten toch nog kunnen ontkiemen. Hark lichtjes over het oppervlak om het kiemen te bevorderen en pas op met slakken als de zaailingen nog klein zijn.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Houd kamerplant­en zoals de vredesleli­e uit de tocht.
Houd kamerplant­en zoals de vredesleli­e uit de tocht.
 ??  ?? Kliplelies hebben een goede afwatering nodig, maar ook voldoende water.
Kliplelies hebben een goede afwatering nodig, maar ook voldoende water.
 ??  ?? Op een dakterras kun je veel soorten klimplante­n kwijt, zoals deze
‘Early Sensation’.
Op een dakterras kun je veel soorten klimplante­n kwijt, zoals deze ‘Early Sensation’.
 ??  ?? Bescherm dahliaknol­len met een dikke laag mulch na de eerste vorst.
Bescherm dahliaknol­len met een dikke laag mulch na de eerste vorst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands