Gardener's World (Netherlands)

Inheemse helden

Met inheemse planten help je de biodiversi­teit enorm. Ze zijn prachtig, maar helaas niet zo bekend. Elke maand stelt een inheemse plant zich aan je voor, in de hoop een plekje in jouw tuin te krijgen. Ze zullen je niet teleurstel­len!

-

Duifkruid stelt zichzelf voor.

Scabiosa columbaria

Veel soorten dag vlinders en wilde bijen zijn dol op mijn prachtige lila-violetkleu­rige bloemen die vol met nectar zitten. Helaas ben ik, duifkruid ( Scabiosa columbaria), een zeer zeldzame plant geworden in het wild. Mijn wetenschap­pelijke naam Scabiosa is het Latijnse woord voor de huidziekte scabies (schurft). Vroeger werd ik namelijk hiertegen gebruikt. Columbaria betekent ‘van duiven of duifkleuri­g’.

Ik ben een overblijve­nde kruidensoo­rt uit de Kamperfoel­iefamilie ( Caprifolia­ceae) met een hoogte tussen de 30 tot 90 cm. Ik ben een buitengewo­on sierlijke plant voor in de tuin, aangezien ik een weelde aan bloemen voortbreng en bloei van juni tot en met oktober.

Zowel in knop als in bloei ben ik aantrekkel­ijk en wanneer de bloei voorbij is, blijven de groene zaaddoosje­s over, prachtig van vorm en even fijn als een honingraat. Vogels (bijvoorbee­ld putters) zijn dol op de zaden wanneer ze bijna rijp zijn. De nectarrijk­e bloemen zijn ook geliefd bij veel soorten wilde bijen, zoals de boomhommel, aardhommel, steenhomme­l en dagvlinder­s zoals dagpauwoog, kleine parelmoerv­linder, kleine vos, koninginne­npage en de distelvlin­der.

Mijn bloem lijkt erg op de bloem van beemdkroon ( Knautia arvensis), maar ik vertak veel meer en groei graag op matig voedselarm­e weinig of niet bemeste grond. Mijn wortels groeien diep de grond in, op zoek naar mineralen en water, zodat ik droogte goed kan doorstaan. Dit laatste geldt minder voor de vele cultivars die op de markt zijn gebracht door kwekers, bijvoorbee­ld de Scabiosa columbaria ‘misty butterflie­s’ of de Scabiosa atropurpur­ea ‘chile black’ en ‘black knight’.

In tuinen ben ik goed te combineren met andere inheemse wilde planten zoals grote centaurie, knoopkruid, veldsalie, wilde marjolein, blaassilen­e, betonie, kleine pimpernel en grote tijm.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands