Gardener's World (Netherlands)

Echte tuinen

-

Onderhouds­vrije tuin op zandgrond en in de zilte zeewind.

Sophie en Nick waren niet van plan een ecotuin te maken bij hun huis aan de kust, maar hun behoefte aan eenvoud en het benutten van de omgeving leidde tot verblu ende resultaten.

Toen Sophie en haar echtgenoot Nick een tuin wilden ontwerpen voor hun nieuw gebouwde gezinswoni­ng aan de kust van Suffolk, stonden ze voor diverse uitdaginge­n – niet in de laatste plaats de zandgrond en de zilte zeewind. Hoewel Sophie voor een milieuorga­nisatie werkt, was hun belangrijk­ste doel een gezinsvrie­ndelijke, onderhouds­arme tuin te creëren die de omgeving, vooral het strand, weerspiege­lde. Met hulp van een lokale tuinont werper bereikten ze hun doel en creëerden ze meteen een tuin waarin het veranderen­de klimaat centraal staat.

Hoe zag de tuin eruit voordat jullie hier kwamen wonen?

Die lag op een klein stukje land met eromheen een talud met siergrasse­n. In een paar eerdere ont werpen zou het huis buiten het talud worden gebouwd, maar we besloten dat dat te duur was – en we hadden ook geen verstand van het bouwen van huizen!

Oorspronke­lijk had het huis een grotere voortuin en een kleinere achtertuin, maar uiteindeli­jk besloten we het terrein te egaliseren en het huis in het midden te bouwen, zodat we een even grote voor- als achtertuin hadden.

Waren jullie vanaf het begin van plan een milieuvrie­ndelijke tuin aanleggen?

We waren vaak van huis en ik wist dat ik, als we hier waren, wilde kunnen ontsnappen en niemand aan zijn hoofd wilde zeuren dat er van alles gedaan moest worden. Het heeft ook te maken met het huis. We kochten het vanwege het mooie lapje grond en het leek ons de moeite waard het oude huis te slopen en een nieuwe woning te bouwen, ook al erodeert de kust in dit gebied. Wat we niet bedacht hadden, is dat we hier in feite op

zand bouwen. Op een gegeven moment dachten we dat het helemaal niet zou gaan lukken om het huis te bouwen! Het was een enorme uitdaging, dus toen we eindelijk toek wamen aan de tuin, wilde ik dat alles daarin in harmonie zou zijn met de omgeving.

Dus ‘niet te veel werk’ was je toppriorit­eit en de bonus was een milieuvrie­ndelijke tuin?

Ja, wat betreft het uiterlijk van de tuin waren de t wee belangrijk­ste criteria dat hij onderhouds­vriendelij­k moest zijn en de omgeving moest weerspiege­len. We wilden niet dat de tuin te veel water zou verbruiken, maar dat was vooral vanuit de gedachte dat de tuin voor zichzelf moest kunnen zorgen, omdat wij er niet altijd zouden zijn.

We streefden weliswaar niet speciaal naar een ecotuin, maar als je je spullen lokaal koopt en zorg t dat je tuin bij zijn lokale omgeving en ecosysteme­n past, bescherm je per

definitie het milieu. Dat is geen ingewikkel­de keuze en iets wat we gewoon zouden moeten doen zonder erover na te denken. We zouden altijd met de natuur moeten meewerken in plaats haar onze wil op te leggen om, ongeacht of het past in onze omgeving, precies te krijgen wat we willen hebben.

Het enige wat in deze tuin niet zo milieuvrie­ndelijk is, is het gazon, want dat besproeien we. Maar we gebruiken het voortduren­d: we spelen er badminton en de kinderen zijn er altijd op aan het ravot ten. Zonder het gazon zou het een heel andere tuin zijn geweest.

Waren de beperkinge­n van de tuin de reden dat jullie voor een tuinontwer­per hebben gekozen?

Zeker. Ik wilde graag iemand die de omgeving kende, zeker aangezien er hier vele honderden konijnen zit ten! Een bevriende tuinont werpster hielp ons inzicht te krijgen in wat we in de verschille­nde delen van de tuin konden doen. Achter het huis wilden we de tuin vooral eenvoudig houden en veel meer gras planten, tot aan het strand. Die ont werpster is echter verhuisd en ver volgens hebben we Sue gevraagd om onze voortuin te ont werpen.

Wat zijn je favoriete gedeeltes van je tuin?

In de voortuin staat alle beplanting en soms zeggen mensen tegen me: “Het eerste wat we altijd doen als we hier arriveren, is een kijkje in jullie tuin nemen!”

Ik zit graag aan een tafeltje waar rond vijf uur ‘s middags de zon op schijnt – het is een heel stille, rustige plek. Ook al kijkt de voortuin uit op de straat en bungalows, door alle mooie beplanting wordt je blik de tuin in getrokken en niet naar alles wat daarachter lig t. Een andere favoriet is de speciaal gemaakte schutting, die geïnspiree­rd is op The Hive, het paviljoen in Kew Gardens. Hij leidt niet af van de grootste troef van de achtertuin: het geweldige uit zicht op de zee.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Grootte tuin 18 m (l) x 20 m (b).
Grootte tuin 18 m (l) x 20 m (b).
 ??  ??
 ??  ?? Sophie zit graag in dit beschutte hoekje in de laatste avondzon. De tuin weerspiege­lt de omgeving door het gebruik van planten die al in de buurt groeien – en die het hier dus ook wel zullen redden. Sophie en haar echtgenoot wilden een ontspannen, onderhouds­arme tuin en kozen dus voor makkelijke, droogtebes­tendige heesters en vaste planten met impact. Wanden van cortenstaa­l houden de oprukkende duinen tegen, terwijl helmgras het zand stabilisee­rt.
Sophie zit graag in dit beschutte hoekje in de laatste avondzon. De tuin weerspiege­lt de omgeving door het gebruik van planten die al in de buurt groeien – en die het hier dus ook wel zullen redden. Sophie en haar echtgenoot wilden een ontspannen, onderhouds­arme tuin en kozen dus voor makkelijke, droogtebes­tendige heesters en vaste planten met impact. Wanden van cortenstaa­l houden de oprukkende duinen tegen, terwijl helmgras het zand stabilisee­rt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Planten mogen groeien in de gaten tussen de zandstenen platen en verzachten zo de harde randen van het pad.
Planten mogen groeien in de gaten tussen de zandstenen platen en verzachten zo de harde randen van het pad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands