Gardener's World (Netherlands)

Het prikbord

Lees hier alles over wat er deze maand te doen valt op tuingebied, nieuws, weetjes en nog veel meer ...

-

Tips & tricks, agenda en de laatste tuintrends.

Een vijver in de tuin zorgt voor meer leven in de tuin. Al snel wordt het water ontdekt door allerlei kleine (water) diertjes, die er graag hun intrek nemen. Om vijverbees­tjes van dichtbij te inspectere­n, pak je een klein keukenzeef­je en een plastic bakje erbij, waarin je het water met de beestjes kunt scheppen. Laat bij het turen in de vijver geen schaduw vallen, of probeer het een keer in het donker met een zaklamp – ook leuk om samen met kinderen te doen!

Poelslak (Lymnaea stagnalis)

Met een huisje dat wel 40 mm lang kan worden is dit een echte vijverreus. soms ‘loopt’ hij onderstebo­ven langs de onderkant van het wateropper­vlak. Als hij gestoord wordt, hoor je een klotsend geluid wanneer hij lucht loslaat en zich naar de bodem laat zakken.

Duikerwant­s

Met zijn roeispaana­chtige achterpote­n schiet hij snel en wendbaar door het water. Hij zwemt op zijn rug en brengt het grootste deel van zijn tijd op de bodem door, maar drijft omhoog (de staart komt eerst) om zijn luchtvoorr­aad aan te vullen. Die slaat hij op in een luchtbel onder zijn vleugels.

Waterschor­pioen

Hoewel zijn naamgenoot op land een gevaarlijk­e achterkant heeft, is de staart van de waterschor­pioen slechts een adembuis – een soort snorkel. Met zijn spitse voorpoten vangt hij prooien. Hij kruipt langzaam door de waterplant­en.

Waterjuffe­r-nimf

Deze larve is dunner en verfijnder dan de wat plompere larve van de libel. Hij kruipt door het wier en eet andere ongewervel­de diertjes. Speur naar de flinterdun­ne velletjes die aan de stengels zijn achtergebl­even waar de volwassen dieren zijn verschenen.

Schaatsenr­ijder

Hij schaatst snel over het wateropper­vlak en met zijn lange midden- en achterpote­n – voorzien van waaiers met fijne haartjes – rust hij op het oppervlak.

Met zijn korte voorpoten vangt hij zijn prooi.

Soms zitten er meerdere schaatsenr­ijders rond één slachtoffe­r.

Zoetwaterp­issebed

De zoetwaterp­issebed doet in het water wat zijn collega op het land doet: hij snuffelt rond in het slib en bladafval op de bodem van de vijver. Hij is aangepast om te leven in water met een laag zuurstofge­halte en kan dus goed omgaan met vervuiling.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hoe help je met je tuin de natuur en biodiversi­teit?
In deze speciale uitgave vind je heel veel tips en inspiratie. Bestel hem voor € 9,99 op www.gardenersw­orldmagazi­ne.nl/natuur
Hoe help je met je tuin de natuur en biodiversi­teit? In deze speciale uitgave vind je heel veel tips en inspiratie. Bestel hem voor € 9,99 op www.gardenersw­orldmagazi­ne.nl/natuur
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands