Gardener's World (Netherlands)

PERFECTE PARTNERS

-

Combinatie­teelt is een techniek waarbij een plant de groei van een andere positief beïnvloedt, of door de fysieke nabijheid, of door insecten aan te trekken die anders de andere plant zouden teisteren. De resultaten variëren, maar het is zeker de moeite van het proberen waard, omdat in de strijd tegen ongedierte alle kleine beetjes helpen.

TOMATEN EN AFRIKAANTJ­ES

De wortels van die kleine, oranje afrikaantj­es ( Tagetes) scheiden een krachtige stof af die helpt ongedierte te weren, dus is het goed om ze naast tomaten te zetten. Het is belangrijk dat ze in dezelfde aarde staan en niet in verschille­nde potten naast elkaar. Ook van basilicum wordt gezegd dat het ongedierte aantrekt dat zich anders tegoed zou doen aan de onderkant van tomatenloo­f, maar ik heb mijn basilicum eigenlijk liever zonder witte vlieg.

BONEN EN OOST-INDISCHE KERS

Iedereen die wel eens snij-, sperzie- of stokbonen heeft verbouwd, weet dat de groeitoppe­n van die planten in trek zijn bij zwarte bladluis. Dit ongedierte is ook dol op Oost-Indische kers, dus als je die tussen de snij-, sperzie- of stokbonen plant, is de luis geneigd de bonen met rust te laten. Je kunt zelf ook een bijdrage leveren door de zachte, groene uiteinden van snijboonpl­anten uit te nijpen zodra zich drie of vier bloemtross­en hebben geopend. Koolwitjes houden ook van Oost-Indische kers – dubbele pech voor die arme plantjes!

PREI EN LAVENDEL

Lavendel is een sterk geurende dwergstrui­k, die ongedierte zoals bladluis kan misleiden als hij dicht bij prei en wortelen staat (misschien in potten of een apart bed, want de planten hebben verschille­nde waterbehoe­ften). Lavendel is ook een magneet voor bijen en andere bestuivers, dus ze zijn nuttig voor veel groentesoo­rten. De zweefvlieg­en die ze ook aantrekken, helpen om bladluis te bestrijden.

KNOFLOOKBI­ESLOOK EN WORTELEN

Wortelen trekken de kleine larven van de wortelvlie­g aan die er gangen in eten. Het uitdunnen van zaailingen produceert het aroma dat de wortelvlie­g aantrekt, maar de sterk geurende knoflookbi­eslook ( Allium tuberosum) tussen de rijen wortelen creëert verwarring.

 ??  ?? Afrikaantj­es in dezelfde grond kunnen tomaten beschermen tegen bladluis.
Zaai Oost-Indische kers vlak bij stokbonen om zwarte bladluis weg te lokken.
Afrikaantj­es in dezelfde grond kunnen tomaten beschermen tegen bladluis. Zaai Oost-Indische kers vlak bij stokbonen om zwarte bladluis weg te lokken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands